Grote vacaturesites minder populair

In top 10 van 'populairste' vacaturesites zijn weinig verschuivingen in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit het ArbeidsmarktGedrag Onderzoek (AGO) waarvoor Intelligence Group maandelijks zo'n 1400 mensen vraagt welke vacaturesite ze (zouden) gebruiken om een baan te zoeken. Wat wel opvalt, is dat alle vacaturesites uit de top 10 "aandeel" verliezen. Met bijna 17% is Monsterboard.nl nog steeds de vacaturesite die werknemers/werkzoekenden spontaan verreweg het meest noemen. Op afstand volgen de nummers 2 (Nationale Vacaturebank.nl met bijna 10%) en 3 (Werk.nl met bijna 8%). Extreem lage arbeidsmarktactiviteit Alle vacaturesites uit de AGO-top 10 verliezen aan populariteit. Volgens Intelligence Group is de oorzaak hiervan dat mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten. In het persbericht spreken de onderzoekers zelf van een "extreem lage arbeidsmarktactiviteit van de beroepsbevolking". "Het percentage actieve baanzoekers daalde van 15,1% in 2006 naar een dieptepunt van 11,3% in het eerste kwartaal van 2009. Op het moment dat minder mensen actief naar een baan zoeken, verslechtert de top-of-mind positie van de meeste oriëntatiesites. Naar verwachting zal dit in de komende kwartalen veranderen aangezien de arbeidsmarktactiviteit weer aan het stijgen is." Nichesites Daar waar de grote sites wat afkalven, zien de onderzoekers - ondanks het gebrek aan beweging op de arbeidsmarkt - wel enkele structurele stijgers in de complete top 50, zoals de netwerksite LinkedIn. Onder de totale beroepsbevolking is LinkedIn inmiddels opgeklommen naar de 22ste plaats. Onder hoog opgeleide professionals binnen bepaalde beroepsgroepen staat deze netwerksite al in de top tien. Hyves, de grootste netwerksite van Nederland, komt overigens niet verder dan de 49ste plaats. Afkalving groten tijdelijk? Overigens vraag ik me af of de afkalving van de grote vacaturesites inderdaad tijdelijk is, veroorzaakt door een rustige arbeidsmarkt, zoals de onderzoekers veronderstellen. Want naast LinkedIn groeien ook nichesites in populariteit; sites met vacatures voor specifieke sectoren als zorg, onderwijs en media. Dat deze kleine, gespecialiseerde vacaturesites ook nu nog groeien, kan er op wijzen dat er een verschuiving aan de gang is van de algemene vacaturesites naar de gespecialiseerde. Worden de vele kleintjes straks een serieuze bedreiging voor Monsterboard en de andere grote vacaturesites?

Nog steeds de meeste genoemde siteIn top 10 van 'populairste' vacaturesites zijn weinig verschuivingen in vergelijking met een jaar geleden.
Dat blijkt uit het ArbeidsmarktGedrag Onderzoek (AGO) waarvoor Intelligence Group maandelijks zo'n 1400 mensen vraagt welke vacaturesite ze (zouden) gebruiken om een baan te zoeken.

Wat wel opvalt, is dat alle vacaturesites uit de top 10 "aandeel" verliezen.

Met bijna 17% is Monsterboard.nl nog steeds de vacaturesite die werknemers/werkzoekenden spontaan verreweg het meest noemen. Op afstand volgen de nummers 2 (Nationale Vacaturebank.nl met bijna 10%) en 3 (Werk.nl met bijna 8%).

Extreem lage arbeidsmarktactiviteit
Alle vacaturesites uit de AGO-top 10 verliezen aan populariteit. Volgens Intelligence Group is de oorzaak hiervan dat mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten.
In het persbericht spreken de onderzoekers zelf van een "extreem lage arbeidsmarktactiviteit van de beroepsbevolking". "Het percentage actieve baanzoekers daalde van 15,1% in 2006 naar een dieptepunt van 11,3% in het eerste kwartaal van 2009. Op het moment dat minder mensen actief naar een baan zoeken, verslechtert de top-of-mind positie van de meeste oriëntatiesites. Naar verwachting zal dit in de komende kwartalen veranderen aangezien de arbeidsmarktactiviteit weer aan het stijgen is."

Nichesites
Daar waar de grote sites wat afkalven, zien de onderzoekers - ondanks het gebrek aan beweging op de arbeidsmarkt - wel enkele structurele stijgers in de complete top 50, zoals de netwerksite LinkedIn.
Onder de totale beroepsbevolking is LinkedIn inmiddels opgeklommen naar de 22ste plaats. Onder hoog opgeleide professionals binnen bepaalde beroepsgroepen staat deze netwerksite al in de top tien.
Hyves, de grootste netwerksite van Nederland, komt overigens niet verder dan de 49ste plaats.

Afkalving groten tijdelijk?
Overigens vraag ik me af of de afkalving van de grote vacaturesites inderdaad tijdelijk is, veroorzaakt door een rustige arbeidsmarkt, zoals de onderzoekers veronderstellen.
Want naast LinkedIn groeien ook nichesites in populariteit; sites met vacatures voor specifieke sectoren als zorg, onderwijs en media. Dat deze kleine, gespecialiseerde vacaturesites ook nu nog groeien, kan er op wijzen dat er een verschuiving aan de gang is van de algemene vacaturesites naar de gespecialiseerde.

Worden de vele kleintjes straks een serieuze bedreiging voor Monsterboard en de andere grote vacaturesites?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?