Banen en welvaart, dat hebben we te danken aan ons lidmaatschap van de Europese Unie. Dat moeten kiezers zich goed realiseren, wanneer ze aanstaande donderdag het stemhokje ingaan, waarschuwen een half miljoen Nederlandse ondernemers.
Nederlandse ondernemersorganisaties komen in aanloop naar de Europese verkiezingen in actie om het belang van de EU voor Nederland te benadrukken. Op de actiesite www.wijzijnvoor.eu leggen ze uit dat Europa ‘ons brood is’. Ook is op TV een pro-Europa commercial te zien waarin het belang van de EU voor ons land wordt getoond. De campagne is nodig, vinden de ondernemers, omdat ‘dit geluid veel te weinig is te horen’.
Anderhalf miljoen Nederlandse banen
Per jaar verdienen we 120 miljard euro met export binnen Europa. Die export is goed voor bijna anderhalf miljoen banen. Dat moeten kiezers zich realiseren, wanneer ze het stemhokje ingaan, vinden de ondernemers. ‘Er wordt van alles beweerd over Europa, maar waar het om gaat - dat we er veel geld en met zijn allen onze boterham aan verdienen - hoor je veel te weinig'.
Op de site wordt de Rotterdamse haven als voorbeeld genomen. Daar hebben 150 duizend mensen direct of indirect hun baan aan te danken. De doorvoer van goederen vanuit Rotterdam verloopt nu soepel omdat vrachtwagens van EU-landen niet meer bij de binnengrenzen hoeven te wachten. Door de EU werken havens met meer gelijke regels en dat is goed voor de concurrentiepositie. Ook stimuleert de EU extra internationale verbindingen die voor duizenden extra banen zorgen.
Ondernemers steunen de EU en de euro
In een enquête van ondernemersblad Forum noemt een overgrote meerderheid het belangrijk (30 procent) tot zeer belangrijk (60 procent) dat Nederland deel uitmaakt van de Europese Unie. Ook zijn de ondernemers nog steeds erg blij met de euro waardoor ze internationaal eenvoudiger kunnen concurreren en betalen.
Wel zijn ze kritischer op het gebrekkige democratische gehalte van de besluitvorming in de EU.
Verder met één Europa
Bijna 60 procent van de ondernemers vindt dat de Europese integratie verder moet gaan. Zo’n 17 procent vindt dat het proces precies ver genoeg is gegaan. De groep voorstanders van verdere integratie lijkt, meer dan ooit, te willen doorpakken waarbij meer bevoegdheden aan de EU moeten worden overgedragen. Zo moet de EU van de ondernemers beter samenwerken bij milieubeleid, moet er één Europees leger komen en één Europees belastingstelsel.
De grens wordt getrokken bij één Europees stelsel van sociale zekerheid en het opgeven van de eigen nationaliteit. Dat laatste vindt 60 procent van de voorstanders van verdere integratie een brug te ver, vijf jaar geleden was dat overigens nog bijna 70 procent.