Dikke werknemer staat alom bloot aan verleiding
`Ieder pondje gaat door het mondje`, maar toch zijn te dikke werknemers niet alleen zelf verantwoordelijk voor hun overgewicht. Werkgevers moeten hun medewerkers niet in verleiding brengen met calorierijke versnaperingen.
Mensen met overgewicht zijn sterk gefocust op calorierijk voedsel en vinden het moeilijk om nee te zeggen tegen snacks en lekkere tussendoortjes. Dat gedrag is niet helemaal een vrije keuze, maar wordt gestuurd vanuit de hersenen. Dat stelt Ilse Nijs die op 12 maart 2010 met onderzoek naar zwaarlijvigheid promoveerde aan de
Erasmus Universiteit Rotterdam.
Overal caloriebommetjes
De afgelopen dertig jaar is overgewicht sterk is toegenomen, vooral door het grotere aanbod van calorierijk gemaksvoedsel in de omgeving. De alom aanwezige caloriebommetjes zijn funest voor mensen met overgewicht, want zij blijken dezelfde verslavingsverschijnselen te vertonen als drugsverslaafden.
Bij beide groepen zijn verstoringen waar te nemen in de hersengebieden die de aandacht voor, en het verlangen naar, voedsel en drugs reguleren.
Geen vrije keuze
Mensen met overgewicht kunnen hun calorie-inname ook minder goed beheersen dan slanke personen wanneer zij worden blootgesteld aan calorierijke snacks, vooral als ze honger hebben.
Obesitas lijkt dus, net als verslaving, een kwestie van een sterke drive om te eten, die gestuurd wordt door onbewuste, moeilijk controleerbare hersenprocessen. Daarom is het maar de vraag of overgewicht een kwestie is van vrije keuze, stelt Ilse Nijs.
Prikkels weghalen
Afkicken is voor verslaafden bijzonder moeilijk als drugs eenvoudig beschikbaar blijven. Dezelfde verslavingsachtige mechanismen kunnen ook een rol spelen bij obese personen die (blijvend) willen afvallen.
Als drugsverslaafden succesvol van de drugs willen afkomen, moeten allereerst de drugs uit hun omgeving worden weggehaald. Dat geldt ook voor mensen met overgewicht: afvallen lukt moeilijk als de snackautomaat met M&M`s om de hoek staat.
Bedrijfskantine opschonen
Gedragstherapie kan helpen om blijvend gewichtsverlies te bereiken, maar werkgevers kunnen ook iets doen om te helpen. Zij moeten bijvoorbeeld verleidelijke voedselprikkels verminderen in het bedrijfsrestaurant en snackautomaten uit de gangen weghalen. Verder zou de overheid reclame voor calorierijk voedsel verder moeten reguleren, beveelt Nijs aan.