Coronacrisis: FNV wil geen boetevrij ontslag in nieuw steunpakket

Bedrijven die steun krijgen van de overheid vanwege de coronacrisis, mogen tijdens het volgende steunpakket personeel zonder boete ontslaan. Minister Koolmees (SZW) heeft het plan om bedrijven die staatssteun ontvangen vanaf 1 juni meer lucht te geven om noodzakelijke reorganisaties door te voeren. Vakbond FNV vreest dat ondernemers straks hun werknemers ontslaan en de staatssteun gebruiken voor andere dingen.

Het kabinet wil bedrijven meer lucht geven om voorbereidingen te treffen op de toekomst. Ontslag van medewerkers kan nodig zijn om een bedrijf in afgeslankte vorm overeind te houden. Daarmee wordt ontslag van anderen dan mogelijk voorkomen.

Nieuwe NOW-regeling gericht op omscholing
Bij de introductie het eerste noodpakket hoopte het kabinet nog dat het virus ingedamd kon worden, waardoor een snelle opleving van de economie mogelijk zou zijn. Alles was er daarom op gericht om mensen voor bedrijven te behouden. Maar we weten nu, dat de anderhalvemetersamenleving nog lang de realiteit van alledag zal zijn. Voor veel bedrijven betekent dit (veel) minder werk en daar moeten ze op kunnen inspelen, eventueel door personeel te ontslaan.

In de nieuwe NOW-regeling komt de focus te liggen op het omscholen van personeel voor sectoren waar nog wel werk is. Dat is onvermijdelijk, denkt het kabinet, omdat de coronacrisis langer gaat duren dan eerst gedacht. Bedrijven die gebruik maken van de nieuwe regeling mogen geen dividend uitkeren, bonussen verstrekken of eigen aandelen inkopen.

FNV wil dat werkgevers instemming krijgen van vakbond
Vakbond FNV vindt dat overeenstemming tussen vakbonden en werkgevers een belangrijke voorwaarde moet zijn voor verlenging van de staatssteun. De bond wil goede afspraken over behoud van werk en inkomen voor alle werknemers.  

De FNV wijst erop dat werkgevers nu al flexwerk afzeggen en loonoffers vragen, ondanks de staatssteun. Als bedrijven straks zonder boete mogen ontslaan, verdwijnt de prikkel om te investeren in werknemers. Werkgevers richten zich dan op het kortetermijnbelang van hun onderneming, waarbij behoud van werkgelegenheid en inkomens niet meer voorop staat. ‘Dat is geen verantwoorde manier van omgaan met het geld van de belastingbetaler,’ vindt de vakbond.

Werkenden moeten als eerste profiteren
Als de steunmaatregelen ervoor zorgen dat bedrijven straks weer winst maken, mag het niet zo zijn dat de aandeelhouders daar weer als eerste van profiteren, stelt de FNV. De bond wil bedrijven juist verplichten om te investeren in hun mensen, zodat zij straks een betere positie krijgen op de arbeidsmarkt.

CORONA EN HR: Handige HR-tools voor die nu mooi van pas komen

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?