Controle op onterechte inhuur van zzp’ers gaat vanaf 2025 écht gebeuren

Uiterlijk 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst bij bedrijven controleren of zij ten onrechte werk uitbesteden aan zzp’ers. Want veel bedrijven werken met schijnzelfstandigen, die volgens de wet eigenlijk als werknemer in dienst zouden moeten zijn. Het kabinet wil stap voor stap toewerken naar handhaving van de Wet DBA, zodat opdrachtgevers en zelfstandigen de tijd krijgen om zich daarop voor te bereiden.

Als sinds de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, in mei 2016, zijn er problemen in de praktijk. Waar zzp’ers eerst nog een VAR-verklaring konden aanvragen om als zelfstandige te werken, moeten hun opdrachtgevers nu verplicht met standaard modelovereenkomsten werken. Om daarbij te helpen, zou een webmodule worden ingevoerd waarmee zij konden zien of iemand een werknemer is of een zelfstandige. Maar in de praktijk komt van dit alles nauwelijks iets terecht, zodat de Belastingdienst al jaren niet controleert op schijnzelfstandigheid. In de afgelopen jaren is hiervoor slechts één bedrijf bestraft.

Controle op schijnzelfstandigheid vanaf 2025
Staatssecretaris Van Rij (Financiën) wil daarom zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht en de fiscale behandeling. Daarbij moet meer duidelijkheid komen over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige. Dat gebeurt met het invoeren van ‘samenhangende maatregelen’ en de hervatting van de controle op schijnzelfstandigheid in 2025. Het kabinet kondigt die datum nu al aan, zodat de markt en de Belastingdienst zich hierop kunnen voorbereiden.

De hernieuwde aandacht voor schijnzelfstandigheid heeft grote impact op bedrijven en zzp’ers. Daarom en wil het kabinet zo veel mogelijk voorkomen dat er onrust ontstaat. Na de zomer van 2022 komt het kabinet met een nadere uitwerking en een stappenplan, zodat alle betrokkenen zich verder kunnen voorbereiden. Voordat de controles worden ingevoerd, gaat het kabinet nog in overleg met relevante betrokkenen om te bekijken hoe dat het beste kan gebeuren.

Contractvormen worden gelijkgetrokken
Het kabinet kiest ervoor om samenhangende maatregelen te nemen om het werken met zelfstandigen toekomstbestendig te maken. Zo moet er een gelijker speelveld komen voor contractvormen in het arbeidsrecht, in de sociale zekerheid en in de fiscaliteit. Bijvoorbeeld door de belastingen en sociale zekerheid voor zelfstandigen en werknemers gelijkwaardiger te maken, bijvoorbeeld door een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?