CNV wil politiek debat over lagere WW voor flexwerker

Volgens vakbondsvoorzitter Maurice Limmen zijn sinds 1 juli dit jaar de regels voor werkloosheidsuitkeringen gewijzigd, zonder dat de Tweede Kamer daar een debat over heeft gevoerd. Mensen met een flexcontract dreigen nu een veel lagere uitkering te krijgen, als zij werkloos worden.

De CNV-voorzitter wil daarom dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk een debat voert over gewijzigde dagloonregels bij het berekenen van de ww-uitkeringen.

Berekening van het dagloon aangepast
De hoogte van de ww-uitkering wordt berekend op basis van het gemiddeld verdiende loon per dag. Vòòr 1 juli 2015 werd het dagloon nog berekend door het loon -verdiend in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid- te delen door het aantal gewerkte dagen. Als er niet het gehele jaar was gewerkt, telden alleen de daadwerkelijk gewerkte dagen bij de laatste werkgever voor de berekening van de ww-hoogte.

Maar vanaf 1 juli wordt het loon van het jaar voorafgaand aan de ww altijd gedeeld door het totaal aantal werkdagen in een jaar (261), ongeacht of er nu wel of niet het hele jaar is gewerkt. Dit betekent voor flexwerkers vaak een veel lager gemiddeld dagloon en dus een veel lagere basis voor een WW-uitkering.

Bewuste keus van minister Asscher
‘Vorige maand dacht ik nog dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het dagloonbesluit een fout had gemaakt’, stelt Limmen. Maar uit een brief die de minister naar het CNV stuurde, blijkt dat het een bewuste keuze is om deze fundamentele wijziging in de ww door te voeren.

Limmen: ‘De aard van de ww wordt doelbewust aangetast door het ministerie. Mensen met flexcontracten tellen niet meer volwaardig mee. Dat is principieel onjuist. Want het principe van de ww was altijd dat alle werknemers - als ze 26 van de voorgaande 36 weken hadden gewerkt- recht hadden op een uitkering ter hoogte van zo’n 70 procent van het laatst verdiende loon’.

Tweede Kamer moet snel debat voeren
Limmen hekelt de ‘kleine letters van het dagloonbesluit’ omdat deze zijn ingevoerd zonder dat daarover een goed debat in de Tweede Kamer is gevoerd. ‘Daardoor worden mensen die niet het gehele jaar hebben gewerkt, voortaan anders worden behandeld’.

De CNV-vakbondsvoorzitter wijst erop dat het kabinet al de duur van de ww heeft bekort. En met dit besluit wordt ook de hóógte van de uitkering voor herintreders, starters en kwetsbare flexwerkers beknot. ‘De minister gaat in zijn brief totaal voorbij aan de consequenties die dit heeft voor deze mensen. Wij krijgen de eerste signalen al binnen dat mensen hierdoor in de problemen komen. Dat is onbegrijpelijk en uitermate teleurstellend. Als de Tweede Kamer straks terug is van reces, moet hierover een stevig debat plaatsvinden.’

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?