Angst voor Coronavirus duwt pensioenen naar beneden

De wereldwijde angst voor het Coronavirus zorgt voor dalende beurskoersen. Beleggers zetten hun geld veilig weg en daardoor daalt ook nog eens de rente. Niet zo vreemd dus, dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in de eerste maand van 2020 is teruggelopen van 103% naar 101%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde van 103% naar 102%. Deze dekkingsgraad ligt nog wel hoger dan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%. Maar kortingen zijn eind van dit jaar nog steeds een realistisch scenario.

Situatie pensioenfondsen blijft kwetsbaar
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was op 1 januari 2020 103%, maar deze is inmiddels is deze teruggelopen naar 101%. Een aantal fondsen zitten nog steeds onder de aangepaste kritische grenzen van 90% en 100%.

Dit zijn vooral grote fondsen, zoals het ABP en Zorg en Welzijn. Het ABP eindigde 2019 met een dekkingsgraad van 95,7%, Zorg en Welzijn met een dekkingsgraad van 96,4%, PMT met 97,6% en PME met 96,9%. Kortingen zijn voor eind 2020 dus nog steeds een realistisch scenario, zeker met deze daling van januari.

Rente gedaald, verplichtingen en vermogen gestegen
Na de stijging eind vorig jaar, viel de rente in de laatste weken van januari weer terug. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ruim 5% toe.

De financiële markten hadden een vliegende start in januari, maar de markt werd halverwege januari onrustig, doordat Amerika de pijlen op Europa richtte en het Coronavirus in China uitbrak. De economische activiteit in China, maar ook daarbuiten, wordt daardoor negatief beïnvloed. Sinds de berichten over het Coronavirus daalden de aandelen met ongeveer 4%, terwijl de olieprijs met 10% en de 30-jaars swaprente 0,29% daalden. Per saldo eindigde de aandelenportefeuille toch nog ruim 3 procent in de plus.

Lagere rendement in de toekomst
Pensioenfondsen moeten volgens AON de komende jaren rekening houden met een lager rendement dan de afgelopen jaren het geval is geweest. “Er is minder vooruitzicht op extra rendement om de dekkingsgraden te versterken waardoor deze voorlopig nog kwetsbaar blijven”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment.

Volgens Driessen kunnen pensioenfondsen niet meer dezelfde zekerheid bieden als voorheen. “We zullen minder moeten gaan verwachten.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?