6 miljoen Nederlanders via werkgever verzekerd voor zorg

Door stijgende premies voor de zorgverzekering zoeken mensen gericht naar korting en dat leidt tot een snelle toename van collectief verzekerden. Driekwart van de Nederlanders is in 2015 collectief verzekerd; iets meer dan de helft (6,4 miljoen) heeft zich in 2014 al via een werkgeverscollectief verzekerd.

Twee jaar op rij ging de gemiddelde premie van de basis zorgverzekering naar beneden, maar nu de nieuwe zorgpremie weer op het niveau van 2012 zit, zoeken consumenten actief naar manieren om de komende premiestijging te beperken. Dat meldt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers. Verzekerden betalen in 2015 gemiddeld 64 euro meer voor hun basis zorgverzekering.

Via werkgever verzekeren voor korting
Uit cijfers van Vektis, een centrum dat de in- en uitstroom bij zorgverzekeraars registreert, blijkt dat 70 procent van de consumenten zich in 2014 collectief heeft verzekerd. Het percentage collectief verzekerden stijgt gemiddeld met 2 procentpunt per jaar. Iets meer dan de helft van de collectief verzekerden (6,4 miljoen) heeft zich in 2014 via een werkgeverscollectief heeft verzekerd.

De wettelijk maximaal toegestane korting via een collectief bedraagt 10 procent op de premie van de basisverzekering. Daarnaast geven veel collectieven ook korting op de aanvullende zorgverzekering. Consumenten kunnen zo meer dan 100 euro per jaar besparen.

Alternatief is consumentencollectief
Nog eens 5,3 miljoen consumenten hebben hun zorgverzekering via een consumentencollectief lopen en minder dan 100.000 consumenten zijn via een patiëntenvereniging verzekerd. Van Selms raadt consumenten goed uit te zoeken bij welk consumentencollectief zij zich aansluiten, omdat verzekeraars soms éénmalige korting geven. Bestaande consumentencollectieven zouden blijvend lagere premies kunnen bedingen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?