Ziekteverzuim historisch laag, verdere daling kan
Het ziekteverzuim daalde in 2008 naar 4,1%. Dat is een historisch laag niveau, maar verdere daling is mogelijk als werkgevers meer rekening houden met de privésituatie van werknemers en zich houden aan de Wet verbetering poortwachter.
De hoogte van het verzuim hangt samen met de gezondheid van de werknemer. Zo is het verzuimpercentage van werknemers met een chronische aandoening 2,6 maal hoger.
Dat blijkt uit een
TNO-studie die onderdeel uitmaakt van de publicatie
Beperkt aan het werk. Rapportage ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en arbeidsparticipatie van het
Sociaal Cultureel Planbureau die op 20 mei 2010 verscheen.
Daling ziekteverzuim zet door
Nadat het ziekteverzuim in de periode 1980-2005 al is gehalveerd, is het in de periode 2005-2008 verder gedaald: van 4,8% naar 4,1%. Dit wil zeggen dat een werknemer op jaarbasis gemiddeld ruim 4 van 100 te werken dagen verzuimt. Dat is historisch laag, stelt TNO.
Hoeveel een werknemer verzuimt, hangt voornamelijk samen met zijn gezondheid. Het verzuimpercentage van werknemers met een chronische aandoening ligt 2,6 keer zo hoog als dat van vergelijkbare werknemers zonder een dergelijke aandoening. Bij oudere en laagopgeleide werknemers en werknemers die een groot aantal uren aan zorgtaken besteden, gaan chronische aandoeningen het vaakst samen met een slechte gezondheid.
Van de langdurig zieke werknemers zegt ruim een derde (34%) dat een belangrijke oorzaak van hun verzuim in het werk zelf ligt. Verder blijkt intimidatie door leidinggevenden of collega’s een grote ziekmaker.
Verdere daling van verzuim is mogelijk
Ondanks dat het ziekteverzuim al op een historisch laag niveau staat, kan het volgens TNO toch nog verder dalen. Dat kan als werkgevers meer rekening houden met de privésituatie van werknemers en een aantal werkomstandigheden verbeteren. Werkgevers die zich aan de termijnen en voorgeschreven acties van de Wet verbetering poortwachter houden, blijken dat terugbetaald te krijgen in lager verzuim.
Want bij goede verzuimbegeleiding, zijn werknemers 56 weken na ziekmelding ongeveer twee keer zo vaak weer volledig aan het werk. Goede verzuimbegeleiding betekent dat binnen 6 weken na ziekmelding een probleemanalyse is gemaakt door de bedrijfsarts en dat er binnen 8 weken na ziekmelding een plan van aanpak is opgesteld. Dat staat allemaal ook in de Wet verbetering poortwachter, maar 30% van de langdurig zieke werknemers zegt dat er geen probleemanalyse is gemaakt en 46% dat er geen plan van aanpak is opgesteld.