WWZ beperkt kans oudere werknemer na doorstart

De Wet werk en Zekerheid (WWZ) lijkt op meerdere fronten niet het effect te hebben die de wetgever ervan had verwacht. Nu blijken oudere werknemers weer de dupe van de WWZ als hun bedrijf failliet gaat. Want door hun betere rechtsbescherming, maken ouderen weinig kans om mee te mogen na een doorstart van het bedrijf.

Vakbond FNV vindt het nu hoog tijd om de bescherming van werknemers bij een doorstart na faillissement te verbeteren.

Ouderen, zwangeren en zieken ‘weggesaneerd’
Volgens de bond worden werknemers met een langer dienstverband, vaak de wat oudere en ervaren werknemers, meestal weggesaneerd als het op een faillissement met doorstart aankomt. Dat gebeurde onlangs bij Perry Sport en McGregor.

Dat gebeurt overigens ook met andere werknemers die minder 'gewenst zijn' zoals zieke of zwangere werknemers, of kritische vakbondsleden.

Extra prikkel in WWZ
FNV vicevoorzitter Catelene Passchier wijst er op dat deze ongewenste situatie niet alléén door de WWZ komt: “Ook vóór de WWZ deden deze praktijken zich al voor en hebben wij aan de bel getrokken.”

Maar de WWZ heeft wel een extra prikkel toegevoegd voor werkgevers om werknemers met een langer dienstverband niet mee te nemen. Want werknemers hebben door de WWZ recht op een transitievergoeding. Dat recht gaat mee naar de opvolgende werkgever. Daaardoor zijn mensen met een lang dienstverband dus extra duur bij een eventueel later ontslag.  

Betere bescherming bij doorstart
De FNV vindt dat het recht op transitievergoeding moet blijven en pleit voor betere  beschermende regels bij doorstart, net zoals die in het buitenland gelden. Want in de onze buurlanden gelden bij doorstart na faillissement vergelijkbare regels als bij overgang van onderneming, een regeling die mogelijk wordt gemaakt door de Europese Richtlijn Overgang van Onderneming.

Daarbij geldt het het uitgangspunt dat zowel de werknemers als hun arbeidsvoorwaarden in principe meegaan naar de nieuwe werkgever, en dat de werkgever dus niet vrij is om maar zelf naar willekeur te kiezen wie hij wel of niet wil meenemen. Dat maakt het doorstarten om het ontslagrecht te omzeilen, minder aantrekkelijk.

Tweede Kamer praat over nieuwe wetgeving
Op dit moment staat herziening van de faillissementswetgeving in de Tweede Kamer op de agenda. De FNV pleit ervoor om daarbij dan ook een eind te maken aan de uitzonderingspositie van Nederland op dit terrein, en in alle gevallen van faillissement-met-doorstart de bescherming van werknemers beter te regelen.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?