Nieuws? Wijziging ontslagrecht en arbeidscontracten wel een stap verder

Groot nieuws, als opening van het NOS-journaal afgelopen vrijdag. Het kabinet maakt ontslag makkelijker ‘zonder dat dikke dossiers nog nodig zijn’. Ook worden ‘bronnen’ opgevoerd die bevestigen dat contracten pas na drie keer verlengen, een vast contract worden. Jammer alleen, dat deze plannen al lang bekend zijn en net iets anders uitwerken.

‘We gaan het allemaal merken’, meldt de NOS en dat is dan weer wel waar. Het kabinet wil veel maatregelen uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) terugdraaien. Dit paradepaardje van voormalig minister Asscher heeft namelijk niet gedaan wat beoogd was: flex meer vast maken en vast minder vast.

Nieuwe wet moet arbeidsmarkt beter regelen
Het huidige kabinet wil andere maatregelen treffen die wel moeten gaan werken. Die zijn samengebald in de al aangekondigde Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De wettekst is in april 2018 openbaar gemaakt. Iedereen mocht daar toen ook al een mening over geven door middel van internetconsultatie.

Het enige echte nieuws is eigenlijk, dat de Raad van State advies heeft uitgebracht en dat de wet deze week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Ontslag zonder dossier?
Het opmerkelijkste nieuws van het NOS-journaal was wel dat werkgevers binnenkort zomaar 'mensen kunnen ontslaan, zonder ingewikkelde dikke dossiers’. Simpel een paar negatieve puntjes bij elkaar voegen zou al genoeg zijn om een werknemer de laan uit te sturen.

In werkelijkheid wordt het weer mogelijk om meerdere ontslaggronden aan te voeren bij een ontbindingsverzoek. Dat mocht al vòòr de invoering van de WWZ, maar sinds die tijd mag nog maar één enkele ontslaggrond aan de rechter worden voorgelegd. Combineren van ontslaggronden wordt straks  weer mogelijk, maar dat dit zomaar kan zonder 'dikke dossiers', is zeer onwaarschijnlijk.

Ketenregeling op de schop
In de WWZ is de ketenregeling verkort van drie naar twee jaar, in de verwachting dat werknemers dan eerder in vaste dienst zouden komen. Maar in de praktijk, zaten mensen met een tijdelijk contract een jaar eerder zonder werk. Omdat werkgevers de 7+8+8-formule ontdekten, hoefden ze dan ook geen transitievergoeding te betalen.

De ketenregeling gaat in de WAB daarom weer naar drie jaar. En werkgevers moeten vanaf het begin al transitievergoeding betalen als het contract wordt beëindigd. Maar ook dit staat al vanaf het begin in het wetsontwerp van de WAB.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?