Personeelsnet

Werknemer staat onder druk en vreest voor baan

De helft van de medewerkers werkt geregeld onder hoge tijdsdruk. Een derde valt het werk dan ook zwaar. Bovendien zijn ruim vier van de tien werknemers onzeker over het behoud hun baan.

Dit blijkt uit de Gewoongoedwerkmeter.nl, een permanent (door TNO gevalideeerd) onderzoek van FNV Bondgenoten waaraan tot nu toe ruim 13.000 mensen hebben meegedaan.

Uitzendkracht voor vast werk
Mariëtte Patijn, cao-coördinator FNV, noemt de resultaten ‘zorgwekkend’. Volgens de vakbond zijn er veel klachten dat mensen hun werk niet meer goed kunnen doen, omdat zij daar de tijd niet voor krijgen. Werknemers hebben ook steeds meer met in- en uitvliegende collega's te maken die zij telkens weer moeten inwerken.
Bijna 40 procent van de onderzoekdeelnemers meldt, dat in hun bedrijf uitzendkrachten voor vast werk worden ingehuurd.

Te weinig verdienen
Een kwart geeft in het onderzoek aan dat zij onvoldoende verdienen voor hun levensbehoeften. Vakbond FNV Bondgenoten noemt dat ‘schrijnend’. Volgens Patijn ‘hoort iedereen een goed loon te verdienen waarvan hij kan rondkomen. Wij vinden dat mensen een goede loonsverhoging verdienen, zeker als zij een slecht salaris hebben. Zo krijgen zij weer vertrouwen en koopkracht.’

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?