Personeelsnet

Werkgevers hengelen talent binnen met extra vrije dagen

Niet alleen bonussen en opleidingen, maar vooral extra vrije dagen moeten talenten verleiden om een sollicitatiemail te sturen. Extra vakantie- en ADV-dagen worden ruim twee keer zo vaak genoemd in vacatures die op dit moment openstaan als materiële extra’s zoals een leaseauto of laptop.

In ruim 3 procent van alle vacatures wordt nog wel een extra beloning in het vooruitzicht gesteld om werknemers te motiveren voor een functie te kiezen. Dan gaat het meestal om een bonus (63%), een dertiende maand (21%) of een winstuitkering (9%). Dat blijkt uit onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.nl naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die organisaties bieden. Adzuna is een vacaturezoekmachine die op alle mogelijke plaatsen op internet vacatures inventariseert.

Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden
Voor het onderzoek, dat in oktober 2014 is uitgevoerd, zijn meer dan 125.000 actuele vacatures die in Nederland openstaan geanalyseerd, om de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers bieden om nieuwe werknemers aan zich te binden in kaart te brengen.

De top 10 meest genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden in Nederlandse vacatures ziet er zo uit:

Plaats

Arbeidsvoorwaarde

Aantal vacatures

1.

Verlof

4285

2.

Opleidingsmogelijkheden

3836

3.

Extra beloning

3785

4.

Reiskostenvergoeding

3655

5.

Flexibele werktijden

2464

6.

Leaseauto

2022

7.

Laptop / telefoon

1174

8.

Uitjes / borrels

992

9.

Thuiswerken

457

10.

Fietsplan

446

Extra vrije dagen en thuiswerkmogelijkheden
In het onderzoek is speciaal gekeken naar het aantal extra vrije dagen dat wordt geboden om nieuwe werknemers over de streep te trekken. In veertig procent van de gevallen gaat het om 1 tot 5 dagen extra bovenop het wettelijk minimum van 20 dagen, terwijl in ruim 29% van de gevallen zelfs 16 tot 20 extra dagen worden geboden.

Andere veelgenoemde arbeidsvoorwaarden gericht op het verbeteren van de werk/privébalans zijn flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. Naast de bouw & techniek en het onderwijs, die via de CAO veel vrije dagen kennen, worden deze arbeidsvoorwaarden vooral in de IT-sector geboden.

Reizen aantrekkelijker maken
Daarnaast proberen werkgevers nieuwe werknemers aan te trekken door de reis van en naar het werk aantrekkelijk te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een reiskostenvergoeding, leaseauto of fietsplan als arbeidsvoorwaarde aan te bieden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?