Thuiszitten terwijl je wel kunt werken, moet consequenties hebben vinden 9 van de 10 Nederlanders. Dan denken ze aan het stoppen van de huur- of zorgtoeslag, of het afschaffen van de AOW voor mensen die niet werken.
Dat zijn uitkomsten van de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar verschillende thema`s op het gebied van solidariteit.
Een grote meerderheid is best bereid om belasting te betalen voor het in stand houden van ons sociale zekerheidsstelsel, maar verwacht wel dat iedereen die dat kan, ook daadwerkelijk bijdraagt. Een oplossing voor de stijgende kosten door de vergrijzing kan zijn het aantal werkenden te vergroten. Maar de kosten van het sociale stelsel verlagen, vinden de respondenten ook een oplossing.
Geen werk, geen AOW
Nu is de opbouw van AOW alleen nog gebonden aan het verblijf in Nederland en niet aan het verrichten van betaalde arbeid: per jaar bouwt iedere inwoner vanzelf een stukje AOW op tot aan de pensioenleeftijd. Maar uit de monitor blijkt dat 61 procent van de ondervraagden vindt dat er geen AOW moet zijn voor mensen die niet werken, maar dat wel kunnen.
Kosten besparen op het sociale stelsel, kan volgens een meerderheid ook door de AOW voor de hoogste inkomens af te schaffen. Afschaffing van de AOW voor iedereen is bijzonder impopulair; slechts 3 procent vindt dit een goed idee.
Financiële prikkels om aan het werk te gaan
Volgens tweederde van de Nederlanders kan het aantal werkenden stijgen door het verschil tussen het minimumloon en een uitkering te vergroten. Daarnaast is het aantal subsidies zoals huur- en zorgtoeslag in Nederland volgens 39 procent een belemmering om te gaan werken.
70 procent van de ondervraagden vindt dan ook dat het recht op huur- en zorgtoeslag moet vervallen wanneer je niet werkt en dat wel kunt.