Vrouwen krijgen lagere vergoeding na bedrijfsongeval

Wanneer een schadevergoeding wordt berekend na een bedrijfsongeval, blijken vrouwen in het nadeel. Bij de berekening verstoren stereotype denkbeelden over mannen en vrouwen het vaststellen van de schadevergoeding.

Dat constateert het College voor de Rechten van de Mens (de opvolger van de Comissie Gelijke Behandeling) in een verkennend onderzoek naar mogelijke discriminatie bij het vaststellen van letselschade bij vrouwen.

Nadeel vrouwen na bedrijfsongeval
Wanneer iemand letsel oploopt als gevolg van een fout van een ander, bijvoorbeeld door een arbeidsongeval, moet de aansprakelijke partij het slachtoffer letselschade betalen. De grootste schadepost is meestal dat het slachtoffer gedeeltelijk of helemaal niet meer kan werken. Om de hoogte van het bedrag te bepalen wordt er gekeken hoe het leven van het slachtoffer er waarschijnlijk zou hebben uitgezien als de fout niet was gemaakt.

Bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het moeilijk om te bepalen hoe hun leven eruit zou hebben gezien. Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen verschillend worden benaderd, op basis van stereotype denkbeelden. Dat komt bijvoorbeeld duidelijk naar voren als het gaat om vragen over een kinderwens en het combineren van zorg en werk. Daardoor kan discriminatie van vrouwen ontstaan, waardoor zij worden opgezadeld met een aanzienlijk minder hoge uitkering.

‘Vrouwen krijgen toch kinderen’
Bij het vaststellen van de schade spelen aannames mee over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Volgens de geïnterviewde experts worden aan vrouwen vaker vragen gesteld over het hebben van een kinderwens en het combineren van zorg en werk. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen zich dan moeten verdedigen ten aanzien van veronderstellingen over carrière en ambities waar een man dat niet hoeft.

Verder zijn statistieken verouderd die nu nog wel worden gebruikt. De kans dat een vrouw die nu 20 jaar oud nog steeds werkt als zij 50 is, is namelijk groter dan bij de vrouwen die nu 50 zijn. Er zitten daarom risico’s aan het gebruik van deze statistieken. Belangrijk is dat er per individueel geval wordt gekeken of de statistische gegevens van toepassing zijn op het slachtoffer.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 453 exclusieve vakartikelen en 282 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?