Veel uitbesteed werk komt terug naar Nederland

Outsourcing van activiteiten naar het buitenland kan kosten besparen. Maar tweederde van de bedrijven in Nederland heeft daar geen plannen voor. Er worden zelfs taken teruggehaald.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit in opdracht van het ministerie van Economische zaken. Uit het onderzoek blijkt dat alle lagen van de bevolking door outsourcing worden geraakt, zowel hoogopgeleide werknemers als mensen die goedkopere arbeid verrichten.

Taken terug naar Nederland
Door het verplaatsen van werk naar het buitenland, worden alle lagen van de bevolking geraakt. Van alle banen die al verplaatst zijn betreft het 37,7% banen boven modaal inkomen, 31,97% modaal en 30,33% beneden modaal inkomen.

In vergelijking met eerder onderzoek, blijkt wel dat er meer activiteiten worden teruggehaald (17%). Redenen daarvoor zijn het feit dat taken in het buitenland moeilijk te managen zijn en dat kosten hoger uitvallen dan verwacht. Ook spelen onvoldoende kwaliteit van producten en diensten geleverd op de buitenlandse locatie en de lagere arbeidsproductiviteit in vergelijking met Nederland een rol.

Niet naar lagelonenlanden
Bij outsourcing denken veel mensen aan het verplaatsen van werk naar landen met lage lonen. Maar dat blijkt helemaal niet waar. Het onderzoek van Nyenrode laat zien dat het merendeel van verplaatste activiteiten juist naar regio's gaat met een hoog inkomensniveau.

Aantrekkelijkste landen voor bedrijven die al activiteiten verplaatst hebben zijn naast India en China, de VS en Duitsland en voor bedrijven die binnenkort van plan zijn activiteiten te verplaatsen staan Duitsland (13%) en België (12%) boven aan de lijst.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?