Vakbonden eisen 1,5 tot 2 procent meer loon

Vakcentrale CNV wil in 2011 minimaal 1,5 procent meer loon eisen, in overeenstemming met het inflatiepercentage. De looneis van vakcentrale FNV ligt hoger dan de inflatie en komt uit op minimaal 2 procent.

Traditiegetrouw maken de vakcentrales op de vooravond van Prinsjesdag hun looneisen bekend. Ook traditie is, dat de werkgeversorganisaties daar vervolgens geschrokken op reageren.

Koopkracht behouden
De loonsverhoging met minimaal 1,5 procent, zorgt er volgens het CNV voor dat de koopkracht van werknemers behouden blijft. Het CNV wil, bij extra ruimte, maximaal 2,5 procent meer loonruimte vragen.
Daarnaast maakt het CNV zich bij de komende cao-onderhandelingen hard voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en de versterking van de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Vakcentrale FNV gaat de onderhandelingen over nieuwe cao's komend jaar in met een looneis van 2 procent. Als werkgevers niet mee willen werken aan afspraken over behoud van werkgelegenheid en betere kansen voor jongeren, ouderen en flexwerkers, zal de vakcentrale tot 3 procent meer loon eisen.

Werkgevers vinden looneis gevaarlijk
Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de looneisen van de vakbonden `gevaarlijk`. De werkgevers wijzen er op dat loonsverhoging ook doorwerkt in de pensioenen en werkgeverspremies, waardoor de werkgelegenheid onder druk komt te staan.

De werkgevers willen daarom niet verder gaan dan een loonsverhoging die de inflatie compenseert, dus maximaal 0 tot 1,5 procent extra.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?