Vakbond wil reiskostenvergoeding direct omhoog naar 23 cent per kilometer

Het kabinet heeft plannen om de fiscale vrijstelling voor reiskosten vanaf 2024 te verhogen naar 23 cent per kilometer. Maar reizen naar en voor het werk wordt voor veel werknemers nu al onbetaalbaar. Daarom wil vakbond CNV de geplande verhoging van 19 naar 23 cent per kilometer meteen al invoeren. Die vergoeding moet dan voor iedereen gaan gelden, want nu krijgen sommige werknemers ‘een vergoeding van 8 cent per kilometer en moeten ze geld meenemen om naar hun werk te gaan.’

CNV-voorzitter Piet Fortuin meldt dat zijn vakbond “tientallen meldingen krijgt van leden voor wie het reizen naar het werk onbetaalbaar is geworden.” Dat is onhoudbaar vindt Fortuin, want “je gaat naar je werk om geld te verdienen, niet om geld te betalen.”

Fiscale vrijstelling moet omhoog
Vanaf 1 april gaan de belastingen op brandstof omlaag, maar de prijzen aan de pomp zijn nu zo hoog, dat dit voor werknemers weinig verlichting brengt. “Daarom moet de fiscale vrijstelling omhoog”, vindt Fortuin.

“Al jaren is die 19 cent niet toereikend maar nu zeker niet meer. Het kabinet wil pas in 2024 de vrijstelling regelen maar wij willen dat dit nu al ingaat,’ aldus de CNV-voorzitter.

Hogere reiskostenvergoeding in cao’s
Het CNV onderhandelt in het cao-overleg over betere reiskostenregelingen. Want nu krijgen sommige werknemers slechts 8 cent vergoed, met een maximum van 30 kilometer. Ook zijn er mensen die helemaal niets krijgen. Het CNV vindt dat deze groep werkenden in ieder geval de huidige fiscale vrijstelling van 19 cent al moeten ontvangen.

Tweederde van de CNV-leden voelt de hogere inflatie direct in de portemonnee, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. Daarom pleit de vakbond voor een breder koopkrachtplan met een lagere belasting op energie, arbeid en uitkeringen zodat de bestedingsruimte toeneemt. Dit wil de vakbond betalen met een hogere belasting op bedrijven die profiteerden van de coronacrisis zoals online shops en supermarkten.

Politiek wil verhoging vanaf 2023
In de Tweede kamer is een debat gevoerd over het koopkrachtverlies van burgers. Daar deed de VVD het voorstel om de kilometerprijs een jaar eerder, vanaf 2023,  te verhogen naar 23 cent belastingvrij. Dat voorstel kon rekenen op een kamermeerderheid.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?