Vakantie opnemen lukt niet goed door werkdruk

Hoewel er een deken van warmte en rust over Nederland is neergedaald, stelt vakbond FNV dat iets meer dan de helft (51%) van de werknemers het lastig vindt om vrije dagen op te nemen. De werkdruk is soms zo hoog dat "vakantie van de één, het overwerk van de ander betekent."

Dat zegt Adviseur Arbeidstijden Andrée Ruiters van de FNV. “Er moeten meer echte banen komen”, vindt ze, “zodat nieuwe werknemers de werkdruk van hun collega’s verlagen.”

Niet beslissen over eigen werktijden
Aan het onderzoek naar de gevolgen van hoge werkdruk deden in totaal 816 werknemers mee uit verschillende bedrijven en instellingen. Een grote meerderheid (62%) geeft aan niet over de eigen werktijden te kunnen beslissen.

Voor 46% zijn privéverplichtingen niet te combineren met werk. Een op de drie werknemers moet zelfs buiten werktijd beschikbaar zijn. Ruim 14% had in 2014 last van burn-out klachten “en dat wordt op deze manier alleen maar erger”, stelt Ruiters.

Herstellen van je werk
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder komen te overlijden. Andersom helpt vakantie een stress-buffer op te bouwen voor het werk.

“Mensen moeten vakantie kunnen opnemen om bij te komen, maar dat lukt niet. We moeten voorkomen dat, zoals in Japan, mensen zich kapot werken”, zegt Andrée Ruiters. “Vakantie is nodig om te herstellen van je werk, zowel lichamelijk als geestelijk, en dus van levensbelang.”

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?