UWV: ‘200 duizend extra banen erbij tot 2017’

De komende twee jaar komen er 200 duizend extra banen bij in Nederland. De banengroei komt doordat het economisch herstel doorzet. Daardoor neemt ook de vraag naar arbeid in ons land dit jaar en volgend jaar verder toe.

Dat staat in een arbeidsmarktprognose die UWV vandaag presenteert.

Meer banen in de bouw, ICT, de horeca en in winkels
De sterkste werkgelegenheidsgroei is in de uitzendsector. In de bouw neemt het aantal banen van werknemers voor het eerst in jaren weer toe. Andere sectoren waar veel banen bijkomen zijn de ICT, horeca, detail- en groothandel en de specialistische zakelijke dienstverlening.

Er komen nog dit jaar 93 duizend werknemersbanen en 21 duizend banen van zelfstandigen bij. Volgend jaar is de toename van het aantal werknemersbanen lager, 69 duizend, en van zelfstandigen met 26 duizend iets hoger. Sinds 2015 is het totale aantal banen weer groter dan voor de economische crisis in 2008. In 2017 zijn er naar verwachting bijna 10,2 miljoen banen.

Uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars hebben gouden tijden
Bij uitzendbureaus is het extra druk, want in deze sector komen de meeste extra banen: dit jaar 46.000 en volgend jaar 40.000. Dit is wel wat minder dan vorig jaar.

Voor het eerst sinds 2008 neemt het aantal banen van werknemers in de bouwnijverheid weer toe, dit jaar met 9.000 en volgend jaar met 7.000. In de detailhandel groeit het aantal banen door het groeiende consumentenvertrouwen en de toename van de koopkracht. De verwachtingen voor de detailhandel zijn goed, ondanks het recente faillissement van een aantal winkelketens. Deze faillissementen zijn vooral het gevolg van het veranderde koopgedrag. Traditionele winkels verliezen terrein aan voordeelwinkels, het luxe segment en internetwinkels. Het aantal banen in de groothandel groeit door de toegenomen consumentenbestedingen, maar ook door de groeiende export en bouwactiviteiten.

Minder banen bij banken en in de zorg
De werkgelegenheid in de financiële dienstverlening neemt al jaren sterk af. In 2017 zijn er in deze sector naar verwachting 56.000 banen minder dan in 2007. UWV rekent in 2016 op een reductie van 6.000 arbeidsplaatsen. In 2017 verdwijnen er nog eens 4.000 arbeidsplaatsen.

In de zorg en welzijn neemt de werkgelegenheid in zijn totaliteit niet verder af. UWV gaat uit van een lichte toename met 5.000 banen in 2016 en een krimp met 2.000 banen in 2017. In de verpleging en verzorging en in de jeugdzorg gaat de banenkrimp door, in de thuiszorg en de kinderopvang komen er weer banen bij.

817 duizend vacatures in 2017
Volgens de UWV-prognose ontstaan dit jaar 866 duizend vacatures, 42.000 meer dan in 2015. In 2017 vlakt de stijging af en gaat UWV uit van 871 duizend vacatures. De meeste vacatures ontstaan in de detailhandel en de sector zorg en welzijn. Deze sectoren zijn goed voor circa 30% van alle ontstane vacatures.

Het aantal vacatures is fors hoger dan tijdens het dieptepunt in 2013 (622 duidend), maar nog wel lager dan in de jaren voor de economische crisis. Toen waren er meer dan één miljoen ontstane vacatures en was de economische groei een stuk hoger. Bovendien neemt het aantal vacatures dat ontstaat om personeel te vervangen af door de hogere AOW-leeftijd, het grotere aantal ZZP’ers en doordat vrouwen minder vaak stoppen met werken na het krijgen van kinderen.

Minder WW-uitkeringen, ook onder ouderen
UWV gaat voor 2016-2017 uit van een afname van het aantal WW-uitkeringen met 59 duizend tot 387 duizend. Ondanks de verwachte daling blijft het aantal WW-uitkeringen op een hoog niveau, mede doordat de nieuwe Wet werk en zekerheid een structureel verhogend effect heeft op het aantal WW-uitkeringen.

In de leeftijdsgroep tot 15-34 jaar wordt in 2016 de sterkste afname van de WW verwacht, in 2017 is de daling het sterkst bij de 35-44 jarigen. Ook onder 55-plussers verwacht UWV minder WW-uitkeringen, maar de daling is minder sterk dan gemiddeld. Vooral deze groep houdt een moeilijke positie op de arbeidsmarkt.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?