Tweede lockdown raakt flexwerkers met variabele contracten het hardst

De coronamaatregelen hebben grote invloed op het werkende leven van veel Nederlanders. Zo daalde tijdens de tweede lockdown het totale aantal gewerkte uren van mensen met een niet-kantoorbaan met ruim een derde ten opzichte van de eerste week na de zomervakantie. Medewerkers met variabele contracten werden het hardst geraakt. Zij zagen het aantal gewerkte uren met bijna 37% dalen en zelfs met meer dan 42% vlak na de kerstvakantie.

Dit blijkt uit onderzoek van Dyflexis, ontwikkelaar van soft- en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie. Voor het onderzoek werden de uren van ruim 3000 bedrijven geteld in vijf zogenaamde non-desk branches: de horeca, zorg en welzijn, retail & e-commerce, productie & warehousing en de recreatiebranche.

Mensen met een variabel contract hebben relatief het grootste aandeel werkuren zien verdampen. Zij worden op afstand gevolgd door externen en mensen met een vast contract. Studenten konden ook minder uren werken, maar waarschijnlijk hebben zij ander werk gevonden, bijvoorbeeld in de bezorging en distributie.

Harde lockdown sinds 15 december 2020
Het coronavirus en de (overheids-)maatregelen die daar het gevolg van zijn, hebben in Nederland een grote invloed op het werkende leven. De maatregelen in de eerste en de tweede lockdown zorgen ervoor dat er flink gekort wordt in het aantal uren dat er gewerkt kan worden. Vooral in de nondesk branches, waar thuiswerken lastig of vaak geen optie is.

Op 15 december ging de harde lockdown in. Scholen gingen op 16 december dicht en niet-essentiële winkels sloten hun deuren. Ook theaters en musea moesten op slot. Mensen met contactberoepen mogen niet meer werken, medische contactberoepen werken nog wel.

Totaal aantal gewerkte uren zakt ruim een derde
Vergeleken met de eerste week na de zomervakantie daalde het totale aantal gewerkte uren in de eerste week van de lockdown met bijna 5%. Daarna liep het aantal uren gemiddeld even een stukje op, waarna de uren verder naar beneden doken en in week 51 bijna 35% lager uitkwamen.

In de weken erna liep het aantal uren weer wat op, maar bleef nog steeds ver onder het niveau van begin september. In de week van 3 t/m 9 januari werd er in totaal nog steeds ruim 23% minder uren gemaakt.

Horeca en recreatiesector zwaarst geraakt
De recreatiesector raakte in een diepe val, want in week 51 werden ruim 70% minder uren gemaakt dan in week 35. Deze sector wordt gevolgd door de horeca, waarin al na week 35 geleidelijk aan steeds minder uren ging werd gedraaid. In de eerste week na de kerstvakantie worden er nog steeds bijna de helft minder uren gedraaid dan de eerste week na de zomervakantie.

Opvallend is dat er in de productie en warehousing-branche tot week 50 alleen maar meer uren werden gedraaid en na een dip begin dit jaar is het oude niveau al bijna weer is gehaald. Nederland is door de lockdown namelijk massaal online gaan bestellen. Al die producten moeten worden gemaakt, opgeslagen en vervoerd en daar zijn volop handen voor nodig.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?