Het voorstel van NSC-kamerlid Agnes Joseph om pensioendeelnemers meer keuzevrijheid te geven in de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel, is met een krappe meerderheid verworpen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de overgang van pensioenen naar het nieuwe stelsel geen verdere vertraging hoeft op te lopen.
Joseph’s partijgenoot minister Van Hijum had grote bezwaren tegen het wijzigingsvoorstel, omdat het de pensioentransitie lang zou vertragen. Uiteindelijk bleek in een hoofdelijke stemming dat 73 Kamerleden tegen het plan waren, 72 leden stemden voor.
Zelf mogen kiezen voor oude of nieuwe stelsel
Het amendement, ingediend door NSC-Kamerlid Joseph, had deelnemers het recht willen geven om te kiezen of zij hun opgebouwde pensioen wilden overhevelen naar het nieuwe stelsel of wilden blijven in het oude.
De kern van haar betoog: in het nieuwe stelsel zijn de beleggingsrisico’s groter, en dat moet je niet aan deelnemers opdringen. Coalitiepartijen PVV en BBB steunden het voorstel.
Individuele keuze is onverantwoord en duur
Eerder hebben adviesorganen, werkgevers, vakbonden en andere politieke partijen gewaarschuwd dat het plan voor een individuele keuze juist onvoordelig zou uitpakken voor alle pensioendeelnemers. Want pensioenfondsen moeten daarvoor verschillende systemen in de lucht houden en ook financiële reserves aanhouden die anders kunnen worden besteed aan pensioenuitkeringen.
Bovendien zijn pensioenen juist collectief geregeld en in handen gelegd van professionals, omdat het voor individuele werknemers bijna niet te doen is om weloverwogen keuzes te maken die grote financiële gevolgen hebben op de lange termijn.
Minister vreesde voor vertraging
In debatten met de Tweede Kamer, stelde minister Van Hijum (ook NSC) dat het voorstel de pensioentransitie met zeker twee jaar zou vertragen. Nederland zou hierdoor zelfs een Europese subsidie van meer dan twee miljard euro mislopen.
HANDIGE TOOLS VOOR HR: Doe het samen met HR TOOLS & EXTRA'S