Onbelaste vaste reiskostenvergoeding bij thuiswerk verlengd tot 1 juli 2021

Werkgevers mogen nog tot 1 juli 2021 een onbelaste vaste reiskostenvergoeding geven aan werknemers die door de coronacrisis nu veel meer thuis werken. Het kabinet heeft deze maatregel voor de tweede keer verlengd: de regeling zou de laatste keer tot 1 april duren. Omdat thuiswerken in de toekomst waarschijnlijk meer gaat gebeuren, werkt het kabinet aan een regeling waarmee werkgevers onbelast thuiswerkkosten kunnen vergoeden waarvoor nu nog geen gerichte vrijstelling geldt. Maar die regeling zal op zijn vroegst pas volgend jaar ingaan.

Met de verlenging, kunnen werkgevers nu tot 1 juli 2021 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen blijven geven, ook al worden deze reiskosten door thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde blijft wel dat om vaste vergoedingen gaat die al voor 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend. Dat heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer meegedeeld in antwoord op Kamervragen.

Vaste vergoeding niet altijd meer passend
Als de werknemer geen reiskosten meer maakt, ligt het voor de hand om niet langer een onbelaste vaste reiskostenvergoeding te verstrekken. Maar er zijn nog steeds werknemers die kosten maken, ondanks dat feitelijk niet of minder wordt gereisd. Bijvoorbeeld vaste kosten van de eigen (of private lease) auto die voorheen werd gebruikt voor woon-werkverkeer, of werknemers die ervoor hebben gekozen hun OV-abonnement te verlengen.
Werkgevers die geen vaste reiskostenvergoeding meer (willen) geven, kunnen werknemers die reizen nog steeds voor gemaakte reiskosten onbelast vergoeden met de bekende 19 cent per kilometer.

Het ministerie van Financiën kan niet zeggen of en hoeveel werkgevers de reiskostenvergoedingen inmiddels hebben aangepast aan de thuiswerksituatie. Bij de aangifte van loonheffingen worden namelijk geen gegevens meegestuurd over onbelaste vaste reiskostenvergoedingen.

Kabinet werkt aan thuiswerkregeling
Werkgevers, zowel groot als klein, hebben aangegeven dat zij de mogelijkheid willen hebben om bepaalde thuiswerkkosten onbelast te vergoeden, omdat thuiswerken vaker zal blijven voorkomen. Nu gebruiken zij soms de reiskostenvergoeding als vergoeding voor thuiswerkkosten. Het kabinet onderzoekt daarom de mogelijkheden van een aanvullende regeling om onbelast thuiswerkkosten te vergoeden, waarvoor nu nog geen gerichte vrijstelling geldt.

Deze regeling komt dan bovenop de bestaande mogelijkheden om specifieke thuiswerkkosten te vergoeden, zoals arbovoorzieningen en ICT-middelen. De aanvullende regeling zal niet voor het einde van het jaar worden ingevoerd. Voor het jaar 2021 is de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) tijdelijk verruimd. Werkgevers kunnen deze verruiming van de vrije ruimte ook benutten om thuiswerkkosten onbelast te vergoeden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?