Personeelsnet

Strijd om talent: nog geen functie, maar wel alvast een contract

Personeelsplanners en recruiters leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin ze op zoek gaan naar talenten die de organisatie pas over enige tijd nodig heeft. Ze werven niet meer voor een openstaande functie, maar selecteren nu op basis van toekomstige vaardigheden. Waardevolle talenten worden zelfs alvast in dienst genomen, zonder dat daar een concrete functie tegenover staat.

Organisatieadviesbureau Korn Ferry verzamelde eind 2018 antwoorden van meer dan 600 recruitmentprofessionals die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor het werven van talent. Driekwart van de bedrijven heeft nu functies beschikbaar die een jaar geleden nog niet bestonden. Tweederde laat werknemers uitstromen als hun vaardigheden niet langer passen bij de organisatie.

In de kristallen bol kijken
Volgens het organisatieadviesbureau moeten talentmanagers vaker in hun ‘kristallen bol kijken’ om te ontdekken welke talenten de organisatie nodig heeft. Zo bleek dat 57 procent talenten in dienst neemt op basis van specifieke vaardigheden, zelfs als er nog geen concrete functie voor de kandidaat beschikbaar is.

Meer dan driekwart (77 procent) zegt nu op zoek te zijn naar kandidaten voor functies die een jaar geleden nog niet eens bestonden.

Functiebeschrijvingen schieten tekort
Het werkveld van bedrijven verandert soms zo snel, dat ze ineens mensen met talenten nodig hebben die niet passen binnen de bestaande functiebeschrijvingen. Het snelle tempo van de techniek en de concurrentie, vraagt om andere competenties en expertise van het personeel. Bijvoorbeeld op het gebied van data-analyse en kunstmatige intelligentie.

Maar het gaat zeker niet alleen om technische vaardigheden. Omdat klanten aan meer service gewend raken, willen bedrijven ook de ‘customer journey’ verbeteren. Deze gerichtheid op de klantervaring, vraagt vaak ook weer om andere competenties dan in het bedrijf aanwezig zijn.

Omscholing, bijscholing en ontslag
Tweederde van de bedrijven zegt weleens mensen te ontslaan, wanneer hun rol niet langer relevant is voor de organisatie. Maar tweederde boort ook het bestaande talent binnen het bedrijf aan, door medewerkers bij te scholen. Bijna de helft biedt ook formele omscholingsprogramma’s aan.

Het is dan ook cruciaal dat organisaties binnen de eigen muren blijven zoeken naar talent. Want, vanwege de krappe arbeidsmarkt van de laatste jaren, zullen werkgevers volgens Korn Ferry vooral op die manier kunnen voorzien in de toekomstige vraag naar het juiste personeel.

Bedrijven houden recruitment liever in eigen hand
Opvallend is dat zes van de tien bedrijven het aantrekken van talent het liefst in eigen hand houdt. Het werving- en selectieproces besteden ze dan ook niet uit. Driekwart heeft geen behoefte aan de diensten van bureaus die het werving- en selectieproces voor hen willen verzorgen, bijvoorbeeld door middel van recruitment proces outsourcing (RPO).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?