Straks verplicht minimumloon betalen aan alle opdrachtnemers

Organisaties die mensen aan het werk zetten met een overeenkomt van opdracht, moeten die opdrachtnemers vanaf 1 januari 2018 verplicht ten minste het wettelijk minimumloon uitbetalen. De maatregel geldt nu ook voor soortgelijke constructies, zoals de aanneem- , uitgeef-, en vervoersovereenkomst.

De ministerraad heeft ingestemd met deze maatregel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierdoor krijgen 60.000 extra werkenden tenminste het minimumloon.

Overeenkomst van opdracht
Naast de werknemers en de zelfstandig ondernemers is er nog een derde groep werkenden: mensen die aan de slag zijn als opdrachtnemer. Zij hebben geen arbeidsovereenkomst, maar willen of kunnen ook niet voldoen aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap (zzp). Hun onderhandelingspositie is vaak zwak, stelt het ministerie van SZW.

Om uitbuiting van deze groep te voorkomen besloot het kabinet daarom eerder al dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon (wml) moet opleveren.

Gastouders uitgezonderd van de regeling
Dit laat echter opnieuw ruimte voor discussie omdat er naast de ovo ook andere overeenkomsten zijn, zoals de aanneem- , uitgeef-, en vervoersovereenkomst. Het kabinet trekt deze nu allemaal gelijk.

Hierdoor vallen er zo'n zestigduizend mensen extra onder het wml. In totaal werken jaarlijks 431.000 mensen als opdrachtnemer. Gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen worden uitgezonderd van de regeling.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?