Schrappen koopzondagen kost 24 duizend banen
Onderzoek CPB gaat uit van `aannames en schattingen`.
Brancheorganisatie
Detailhandel Nederland heeft forse kritiek op een rapport van het
Centraal Planbureau (CPB) waarin staat dat de inperking van het aantal koopzondagen slechts geringe gevolgen heeft voor de economie. Want volgens de brancheorganisatie gaat de maatregel maar liefst 24 duizend banen kosten.
Gemeenten mogen nu jaarlijks twaalf koopzondagen houden, maar voor toeristische gemeenten geldt die beperking niet. Omdat sommige gemeenten onterecht gebruik zouden maken van de toerismebepaling, wil het kabinet –onder aanvoering van coalitiepartner Christenunie- de eisen voor koopzondagen aanscherpen.
Detailhandel Nederland wil de toerismebepaling helemaal schrappen. Gemeenten en winkeliers zouden samen moeten bepalen of en hoeveel koopzondagen er zijn.
Uitstel wegens crisis
Minister Van der Hoeven (EZ) gaat het aantal koopzondagen beperken. Wel besloot ze onlangs de strengere eisen voor gemeenten en winkeliers een jaar uit te stellen vanwege de crisis.
Detailhandel Nederland is blij met dit besluit, maar wil dat de wijziging van de
Winkeltijdenwet pas wordt behandeld als de crisis voorbij is. De winkeliers vinden het 'volstrekt onverantwoord' om zomaar een beslissing te nemen over de koopzondag, zonder dat de gevolgen duidelijk zijn.
Aannames en schattingen
Volgens het CPB gaan mensen niet minder winkelen als er minder koopzondagen zijn. Ze gaan dan `naar plekken waar de winkels zondag wel open zijn` of ze stellen boodschappen uit.
Maar de brancheorganisatie stelt dat het CPB `niet verder komt dan aannames en schattingen`. Zo zou de omzet op koopzondagen niet zijn onderzocht en meegewogen. Ook zou het CPB vergeten dat er in de branche veel in deeltijd wordt gewerkt door jongeren, vrouwen, allochtonen, herintreders en studenten.