Rommelig selectiegesprek nadelig voor allochtone sollicitant
Selectiepraktijk brengt vooroordelen naar boven.
Als werving en selectiegesprekken niet professioneel worden aangepakt, is dat in het nadeel van allochtone sollicitanten. In de praktijk verlopen sollicitatiegesprekken nogal rommelig, waardoor vooroordelen de overhand krijgen. Een goede selectiemethode maakt onderscheid op gewenst gedrag, waardoor alle kandidaten een gelijke kans krijgen. Zo kunnen organisaties daadwerkelijk de beste kandidaat kiezen, aan de hand van objectieve criteria. Dat blijkt uit onderzoek naar selectiemethodieken van professor dr. Marise Born.
Recent verscheen een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken (EZ) waaruit zou blijken dat werkgevers bij sollicitatieprocedures nauwelijks discrimineren op etnische afkomst. Het EZ-onderzoek gaat vooral over de waardering die werkgevers zèlf geven over hun eigen selectiemethoden. Maar standaard werving- en selectiemethoden gaan te vaak uit van de mening van de interviewer over de kandidaat. Juist hierdoor vallen allochtonen vaker buiten de boot als zij op zoek gaan naar een baan.
Uit Born’s onderzoek naar ‘gekleurde’ werving- en selectiemethoden blijkt dat veel selectie-interviews erg ongestructureerd en subjectief zijn. Daardoor wordt de beoordeling van de kandidaat al snel beïnvloed door vooroordelen van de interviewers. Door de interviews te structureren en gedragsgericht te maken, krijgen alle kandidaten (zowel allochtoon als autochtoon) een objectievere beoordeling.
Gekleurd testen
Uit het onderzoek van Born blijkt ook dat veel traditionele psychologische tests grote verschillen laten zien tussen autochtone en allochtone groepen. Ook dat pakt nadelig uit voor allochtone kandidaten. Dit hangt samen met taalgebruik, onbekendheid met bepaalde begrippen, type vragen en verschillen in opvoeding en cultuur.
Professor Born is de beoogde opvolger van prof. Bleichrodt als bijzonder hoogleraar Arbeids- & Personeelspsychologie in het bijzonder gericht op allochtoon-etnische groepen, aan de faculteit der Psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit.