Recruiters verleiden record aantal werkenden om van baan te wisselen

Gewoonweg een vacature plaatsen in de hoop dat je daarmee sollicitanten aantrekt, leidt in de huidige krappe arbeidsmarkt zelden tot een succes. Werkgevers en recruiters doen daarom erg hun best om mensen ‘los te weken’ van hun huidige baan. En dat merken veel werknemers wel, want nog niet eerder werden zoveel werkenden benaderd door werkgevers, recruiters en recruitmentbureaus voor een nieuwe baan.

Uit de laatste gegevens van arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group komt het beeld naar voren van passieve werknemers die rustig kunnen afwachten tot er een mooie nieuwe functie wordt aangeboden. En die strategie kan best lonen, want de sourcingdruk heeft in het laatste kwartaal van 2022 met 39,5% opnieuw een record gebroken. Nog niet eerder werden zoveel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking benaderd voor een andere baan. Recruiters hebben het daardoor drukker dan druk.

Worstelen met de schaarste
De arbeidsmarkt is nu zeer gunstig voor werknemers, de werkgelegenheid en de arbeidsparticipatie. Maar tegelijkertijd worstelen werkgevers “met het gebrek aan aanbod en de enorme schaarste, de nieuwe spelregels rondom het actief benaderen van talent, platforms, thuiswerken, productiviteit en het sterk groeiende aanbod van zelfstandigen,” stelt Gert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.

Of we nu (al) in een recessie zitten, of ‘erlangs scheren’, op de arbeidsmarkt is hier vooralsnog weinig van te merken. De beperkte economische tegenwind, zorgt er niet voor dat de geest terug in de fles gaat. “Werkgevers die nu hun recruitmentafdeling saneren, onderschatten de complexiteit van de arbeidsmarkt. Zij geven daarmee een signaal af dat het slecht gaat, of ze nemen recruitment en hun eigen bedrijfsvoering niet serieus," aldus Waasdorp.

Weinig werkzoekenden, maar toch veel baanwisselingen
Het aantal mensen dat actief op zoek is naar werk, is opnieuw gedaald. De zogeheten arbeidsmarktactiviteit bereikte met 11,1% zelfs een laagterecord sinds Intelligence Group in 2003 is gestart met de meting ervan. Werknemers kunnen rustig achterover leunen, omdat er weinig noodzaak is om ander werk te zoeken: de werkloosheid is laag en er zijn weinig faillissementen, reorganisaties en ontslagen.

Werknemers voelen zich ook gesterkt doordat ze vaker dan ooit benaderd worden door werkgevers die hen een functie aanbieden. Het aanbod van arbeid droogt daarmee steeds verder op. Het gebrek aan sollicitanten, wil overigens niet zeggen dat er geen beweging is op de arbeidsmarkt. Ook al zoeken de meeste mensen niet actief naar ander werk, toch waren er in het vierde kwartaal van 2022 wel veel baanwisselingen: ruim 1,8 miljoen mensen vonden een baan, waarvan het grootste deel daarvoor ook al werkte.

Nog steeds veel vaste contracten
Ruim vier van de tien sollicitanten krijgt direct een vast contract aangeboden, waarmee werkgevers de kandidaat willen binden als die eenmaal is gevonden. Procentueel gezien is er wel sprake van een kleine daling (van 41,8 naar 41,2 procent in het laatste kwartaal van 2022). Mogelijk houden werkgevers rekening met een afkoelende economie en een onzekere toekomst

Begin 2020, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis, was het aandeel vaste contracten voor werknemers ook erg hoog. Daarna was er sprake van een daling, maar sinds eind 2021 neemt het aandeel vaste contracten onder baanvinders weer toe. Ook die cijfers passen bij het beeld van een krappe arbeidsmarkt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?