Poolse werknemers zoeken hun geluk weer in Polen

De Poolse economie blijft doorgroeien, terwijl de werkloosheid daalt en de lonen stijgen. Dat merken Poolse werknemers in Nederland ook: zij zorgen voor een toename van zoekopdrachten naar banen in Polen. Nederlandse werkgevers die Polen in dienst hebben, kunnen dus te maken krijgen met meer uitstroom.

Uit cijfers van vacaturesite Indeed, blijkt dat zoekopdrachten vanuit Nederland naar vacatures in Polen het afgelopen jaar zijn gestegen. Tegelijkertijd is de populariteit van Nederland als werkland voor Duitsers toegenomen.

Poolse economische groeit bovengemiddeld
Bijna 14 procent van alle zoekopdrachten naar banen over de grens, gaat naar Polen. Het land neemt hiermee de tweede plek in op de ranglijst, na de Verenigde Staten. Het aandeel zoekopdrachten naar Poolse banen is hiermee afgelopen jaar met 2,5 procentpunt gestegen.

Aangezien het om vacatures in het Pools gaat, is het aannemelijk dat het hierbij vooral om werknemers van Poolse afkomst gaat.

Uitstroom van Poolse werknemers dreigt
Bijna 180.000 duizend betaalde banen worden in Nederland op dit moment ingevuld door Poolse werknemers, die ook tot de laagst betaalde krachten behoren. “De economie van Polen groeit al jaren bovengemiddeld”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “De werkloosheid daalt daar en de lonen stijgen. Polen hoeven dus niet meer per se naar werk in het buitenland te zoeken.”

Een groot deel van de Poolse werknemers is werkzaam in de zakelijke dienstverlening, waar uitzendbureaus de belangrijkste werkgevers zijn. Hetzelfde geldt voor de landbouwsector. “Met op termijn mogelijke implicaties voor deze sectoren als het gaat om het invullen van vacatures.”

Nederland aantrekkelijker voor Duitsers
De interesse van Duitse werkzoekenden voor banen in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen. Het land staat bovenaan als het gaat om buitenlandse zoekopdrachten op de Nederlandse website van Indeed.

Duitsland neemt ruim 16 procent voor zijn rekening, een stijging van bijna 2 procentpunt. België is tweede, met ruim 15 procent van het buitenlandse zoekvolume, gevolgd door Groot-Brittannië (ruim 11 procent). “Nederlands is voor Duitsers een relatief gemakkelijke vreemde taal om te leren”, zegt Poos. “Daarnaast voelen veel Duitsers zich thuis in de Nederlandse cultuur. Andersom worden Duitse werknemers gewaardeerd in Nederland, onder meer om hun opleidingsniveau en werkmentaliteit.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?