Pensioenfondsen hoeven niet meer te korten door stijgende rente

Hoewel de rendementen van beleggingen tegenvallen, hebben pensioenfondsen in februari 2023 hun financiële positie toch verbeterd. De rentestijging in februari zorgde ervoor dat gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen steeg naar een mooie 120%. De tijd van pensioenkortingen is daarmee voorbij. Veel pensioenfondsen zijn zelfs fors aan het indexeren.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van pensioendienstverlener Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Meer banen, inflatie blijft hoog en rente stijgt
De prijzen blijven stijgen en de inflatie blijft dus hoog. De centrale banken in de VS en Europa proberen de inflatie naar beneden te krijgen door geld uit de markt te halen en de rente te verhogen. Het wordt dan duurder voor consumenten en bedrijven om geld te lenen, waardoor de bedrijvigheid en vraag afnemen en er ruimte komt voor prijsverlagingen.

Maar in Amerika steeg het aantal nieuwe banen drie keer zoveel als eerder verwacht. Ook daalde het werkloosheidspercentage daar naar het laagste niveau in 53 jaar. Dit geeft aan dat de groei niet afneemt, maar juist toeneemt. Dat is slecht voor de inflatie en dus steeg de rente op de kapitaalmarkt verder door.

Dalende waarde van aandelen, maar stijgende rente
Volgens een bekende economische wetmatigheid dalen de aandelenkoersen als de rente stijgt. Want als bedrijven duurder moeten lenen, daalt hun resultaat en dus de waarde van de aandelen. Dit resulteerde in een negatief aandelenrendement. Ook de koersen van vastgoed en obligaties daalden flink.

Volgens het huidige pensioensysteem, hangt de dekkingsraad samen met de rente: hoe hoger de rente, hoe hoger de dekkingsgraad. Door de rentestijging hoeven pensioenfondsen minder geld in kas te houden en komt er meer geld vrij om te beleggen en de pensioenen te verhogen.

Hogere rente leidt tot twijfel over nieuwe pensioenwet
In de Tweede Kamer is de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. De wet ligt nu bij de Senaat die besloot om een aantal deskundigen te horen, waaronder opvallend veel kritische deskundigen. Zij wijzen erop dat de rente en dekkingsgraden nu stijgen, waardoor pensioenen eindelijk omhoog kunnen. Tegelijkertijd gaan nu de beleggingsrendementen omlaag.

In het nieuwe stelsel, zouden pensioenen daardoor nu juist gekort worden. De kritische deskundigen geloven dat de rente de afgelopen jaren kunstmatig laag was en er dus eigenlijk geen reden is om een nieuw pensioenstelsel in te voeren.

Op 1 januari 2025 definitieve keuze pensioencontract
Aon verwacht geen toch grote aanpassingen of uitstel meer, eerder detailuitwerkingen. Wel is het nabestaandenpensioen nog onderwerp van gesprek, omdat daar sprake kan zijn van dubbel dekking uit zowel het oude als het nieuwe pensioensysteem.

De ingangsdatum van de nieuwe pensioenwet blijft 1 juli 2023 en de tussentijdse mijlpalen blijven intact. Pensioenfondsen moeten 1 juli 2024 in concept overeenstemming hebben met sociale partners over de contractkeuze, het invaren en de compensatie. Vanaf 1 januari 2025 moet er een definitieve keuze zijn gemaakt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?