P&O-ers zien meer mensen met geldproblemen op het werk
Problemen worden zichtbaar als loonbeslag wordt gelegd.
Zeven op de tien P&O-ers zag de afgelopen vaker medewerkers aan het bureau verschijnen met geldproblemen. Ook het aantal loonbeslagen neemt toe. De financiële problemen hebben invloed op het werk, omdat werknemers in geldnood vatbaar zijn voor fraude of diefstal. Dat meldt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud), op basis van onderzoek onder driehonderd personeelsfunctionarissen.
Het Nibud heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (NVP) een brochure ontwikkeld voor P&O-ers hoe ze kunnen helpen geldproblemen te voorkomen, te herkennen en op te lossen.
Geldproblemen van een werknemer worden zichtbaar zodra schuldeisers beslag laten leggen op het salaris van een werknemer. Bedrijven zijn verplicht om hieraan mee te werken. Dat betekent extra werk voor de salarisadministratie, maar het kan ook ernstiger gevolgen hebben.
Een werknemer met geldproblemen is gevoeliger voor fraude en diefstal. Ook kan een werknemer dan chantabel worden. Geldzorgen kunnen verder leiden tot stress en slaapproblemen krijgen, wat weer kan leiden tot ziekteverzuim.
De helft van de werkgevers helpt door een voorschot te geven op het vakantiegeld. Gemiddeld verwijzen drie op de vijf werkgevers schuldenaars door naar schuldhulpverlening. Dertig procent (vooral kleinere werkgevers) verstrekt een lening. Grotere organisaties verwijzen vaker door naar hulpverlening en maatschappelijk werk.