Er is onzekerheid, maar sollicitant krijgt vaker een vaste baan

Ondanks inflatie en onzekere economische vooruitzichten, blijft de arbeidsmarkt nog steeds aantrekken. Want bedrijven blijven werven en kandidaten zoeken nog steeds een uitdagende nieuwe baan. Maar het soort banen waar vraag naar is, verschilt wel. Als een werknemer in dienst komt, is dat vaker in een vaste baan. Bedrijven zetten tijdelijke contracten veelvuldig om in vaste functies, uit angst dat tijdelijke werknemers anders vertrekken naar een andere werkgever.

Uit data van recruitmentbureau Robert Half blijkt dat er ten opzichte van 2022 zo'n 10% meer vaste functies worden aangeboden. Tegelijk is er een daling te zien van het aantal tijdelijke vacatures (-18%). Het aandeel bedrijven dat vaste banen aanbiedt aan tijdelijke werknemers, is bovendien meer dan verdubbeld (+137%).

Boeiend en uitdagend jaar
Hoewel veel factoren eerder een negatieve invloed leken uit te oefenen op de arbeidsmarkt, bevinden we ons vandaag nog steeds in een arbeidsmarkt die blijft aantrekken. Bedrijven blijven werven en kandidaten blijven op zoek naar een nieuwe baan. 

Vanwege verschillende crisisdreigingen, stonden bedrijven begin 2023 aan de vooravond van een boeiend en uitdagend jaar. Het was dan ook moeilijk te voorspellen welk effect dit zou hebben op hun personeelsbestand. Nu het eerste kwartaal van het jaar erop zit, merkt recruitmentbureau Robert Half dat werkgevers nog steeds op zoek zijn naar goede werknemers, die ze ook direct aan hun bedrijf willen binden.

Graag in vaste dienst
Volgens Nitin Parbhudayal, directeur van Robert Half, laten de cijfers zien dat de huidige situatie heel anders is dan bij voorgaande crisissen.

“Eerder was er vaak een voorkeur voor tijdelijke vacatures en zagen we een afname in het aantal vaste banen. Nu is het scenario echter omgekeerd en worden ook functies met een tijdelijk contract steeds vaker omgezet naar vaste banen. Het toont aan dat bedrijven graag personeel in vaste dienst willen nemen. Dit biedt niet alleen zekerheid voor de bedrijven zelf, maar ook voor de werknemers.”

Flexibiliteit blijft nodig
Toch mag het belang van tijdelijk contracten niet onderschat worden, stelt Parbhudayal, omdat die ook voordelen hebben voor zowel de werkgever en werknemer.

“Tijdelijke medewerkers kunnen bedrijven zowel meer flexibiliteit als ondersteuning bieden. Ook geeft dit bedrijven de mogelijkheid om op korte termijn specifieke expertise in huis te halen. Voor werknemers is het de ideale gelegenheid om ervaring op te doen in verschillende sectoren en bij verschillende type bedrijven, om zo een goed overwogen keuze te maken wanneer ze overschakelen naar een vast contract.” Ook interim management kan volgens Robert Half een toegevoegde waarde hebben om tijdelijk expertise in huis te halen wanneer die kennis intern zou ontbreekt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?