Nieuwe wet uitzendbureaus: ministerie gaat cowboys zelf weren

Al een tijdje is een wet in de maak die de cowboys op de uitzendmarkt moet weren, zodat in Nederland alleen bemiddelaars werken die zijn toegelaten. De behandeling van het wetsvoorstel is opgeschort, omdat er geen uitvoeringsorganisatie was die toelatingsprocedure op zich kon nemen. Het ministerie van SZW gaat het daarom maar zelf doen en zet daarvoor een nieuwe eenheid op.

Zodra de Wet Toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) door het parlement is goedgekeurd, mogen uitleners alleen arbeidskrachten ter beschikking stellen als zij daartoe toegelaten zijn. Op deze manier hoopt de minister van SZW misstanden in de uitleensector te verminderen en de positie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Nieuwe eenheid ministerie controleert toelating
Met het nieuwe wetsvoorstel wordt een toelatingsstelsel ingevoerd voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. De kern is dat uitleners alleen op de markt mogen opereren als zij daartoe zijn toegelaten. Hiervoor moeten zij onder andere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen en een waarborgsom van honderdduizend euro overmaken.

Het toelatingsstelsel is nodig om malafide uitzendbureaus en hun inleners aan te pakken. Dat zijn de cowboys die nu nog profiteren van onderbetaling en slechte huisvesting. Volgens de minister zorgen zij voor een "race naar de bodem", waardoor uitzendbedrijven en opdrachtgevers die zich wél aan de wet houden, worden weggeconcurreerd door degenen die dat niet doen.

Wat betekent dit voor werkgevers?
De nieuwe toelatende instantie bij het ministerie van SZW zal namens de minister besluiten nemen over de toelating van uitzendbureaus en kan deze ook schorsen of intrekken bij ernstige misstanden. Werkgevers die personeel inlenen, mogen straks alleen zaken doen met bemiddelaars die zijn toegelaten tot de markt.

De voorbereidingen voor de oprichting van deze eenheid zijn gestart en uiterlijk dit voorjaar wordt duidelijk wanneer de wet in werking kan treden. Het wetsvoorstel is eind 2023 al bij de Tweede Kamer ingediend, nog door de voorgaande minister van SZW. Er ligt al wel een advies van de Raad van State, maar het parlement moet de wet nog wel goedkeuren.

UITZENDKRACHTEN INLENEN? Doe het zorgvuldig met deze checklist

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?