Nederlanders willen geen 40-urige werkweek meer

Wie wil er nog 40 uur per week voltijds werken? Een meerderheid van de Nederlanders niet meer. Acht van de tien vrouwen en bijna de helft van de mannen hebben geen zin (meer) om een volle werkweek aan het werk te zijn. Want Nederlandse werknemers hechten vooral aan een juiste balans tussen werk en privéleven. Bovendien vreest een derde een burn-out op te lopen bij de huidige werkgever. Vooral jongeren zijn hier beducht op (40%).

Dat blijkt uit recent onderzoek van verzekeringsmaatschappij Achmea.

Niet bereid om overuren te maken
De toenemende schaarste aan arbeidskrachten en de toetreding van een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt hebben een grote invloed op hoe werknemers hun baan benaderen. Ruim de helft van de werknemers in loondienst vindt de traditionele 40-urige werkweek niet meer van deze tijd.

Deze verandering wordt voornamelijk gedreven door het belang dat werknemers hechten aan een goede werk-privébalans. Negen op de tien werknemers vinden dit belangrijker dan een veelbelovende carrière. Opvallend is ook dat 44% helemaal niet bereid is om overuren te draaien.

Positieve maatschappelijke impact
Nadine Beister, groepsdirecteur HR bij Achmea, legt uit dat de arbeidsmarkt en de motieven en behoeften van werknemers sterk veranderen. Werknemers werken om te leven en niet andersom. Een goed salaris is nog steeds het belangrijkst, maar werk-privébalans, werkcultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en zingeving - vooral onder jongeren – zijn ook cruciale factoren bij het kiezen van een werkgever.

Top 5 keuze werkgever achmea.jpg
Top 5 belangrijkste criteria voor kiezen van een werkgever. Bron: Achmea

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim twee op de drie werknemers graag willen werken bij een organisatie waar zij betekenisvol werk kunnen doen en een positieve maatschappelijke impact kunnen hebben. Zes van de tien werknemers willen niet werken voor een bedrijf dat een negatieve maatschappelijke impact heeft.

Meer behoefte aan ondersteuning
Werknemers hebben een duidelijke behoefte aan meer ondersteuning van hun werkgevers. Zeven op de tien werkenden willen hulp bij het creëren van een gezonde werk-privébalans (42%). Daarnaast verwacht ruim een derde dat werkgevers voorwaarden scheppen om hun mentale (36%) en fysieke welzijn (35%) te verbeteren. Vooral jongeren leggen de lat hoger, met een nadruk op hun mentale en fysieke welzijn (43%) en loopbaanontwikkeling (40%).

Werkgevers staan voor de uitdaging om hun beleid aan te passen aan deze veranderende behoeften, bijvoorbeeld door het bieden van passende arbeidsvoorwaarden. Flexibele werktijden, positieve werksfeer en goede ontwikkelingsmogelijkheden zijn daar voorbeelden van. Zij moeten met hun werknemers in gesprek blijven over hun behoeften, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen, zowel op werk- als privégebied.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?