Mismatch tussen kandidaat en vacature nu extra vervelend door arbeidskrapte

Het valt niet altijd mee om precies het juiste talent op de juiste plaats te krijgen. Dan is het heel vervelend wanneer een kandidaat toch niet goed blijkt te passen bij het bedrijf.  De impact van zo’n mismatch tussen kandidaat en vacature komt extra hard aan in de huidige krappe arbeidsmarkt, want een goede vervanger is nu niet zomaar één-twee-drie te vinden.

Resultaten uit onderzoek van Robert Half laten zien dat iets meer dan de helft (52%) van de werkgevers weleens een kandidaat geworven heeft die toch niet bleek te passen bij het bedrijf. Een mismatch heeft gevolgen voor het hele bedrijf, zoals gedemotiveerde collega’s, ontevreden klanten en een langere inwerktijd.

Mismatch erger door arbeidskrapte
In het onderzoek laat ook ruim zes op de tien (61%) managers weten dat een mismatch vandaag de dag een nóg negatievere impact heeft dan 12 maanden geleden. Het is vanwege de huidige krapte immers lastiger om daarna op korte termijn een geschikte vervanger te vinden.

Daarnaast kan een verkeerde werving het bestaande team onder druk zetten en kan het arbeidsintensiever zijn om in een hybride werkomgeving een minder geslaagde werving bij te sturen.

Niet alleen opletten of kandidaat in team past
Hoe belangrijk het ook is dat een kandidaat bij het team past, een kandidaat moet ook simpelweg op vaardigheden passen binnen het bedrijf. Want minder aandacht voor de technische vaardigheden van een kandidaat was voor bijna de helft (46%) van de mismatches de oorzaak. Organisaties vergeten ook nogal eens naar de soft skills te kijken, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim vier op de tien (42%) werkgevers focust te veel op harde vaardigheden en vergeet daarbij te kijken naar de soft skills.

De ‘cultural fit’ wordt steeds belangrijker voor zowel werkgever als kandidaat. Daarom is het “logisch en ook belangrijk dat werkgevers hierop focussen bij het werven van nieuwe kandidaten,” stelt Jan Koornneef, Director bij Robert Half. Naast de cultural fit mogen werkgevers niet  de hard en soft skills van kandidaten uit het oog te verliezen. “Uiteindelijk moet een nieuwe collega binnen het team passen, maar ook op inhoudelijk niveau mee kunnen”, aldus Koornneef.

Mismatch voorkomen door betere screening
Om een mismatch te voorkomen, zorgen bedrijven vooral voor betere screening van kandidaten. Bijna de helft van de organisaties (49%) hanteert deze aanpak. Bovendien laat 32% weten dat ze hun sollicitatieproces onder de loep hebben genomen om efficiënter in te richten en een mismatch in de toekomst te voorkomen.

Uit eerder onderzoek van Robert Half komt al naar voren dat steeds meer personeelsmanagers inzetten op een efficiënter, en dus korter, sollicitatieproces zonder kwaliteitsverlies. Daarbij geldt: hoe efficiënter en korter het sollicitatieproces, des te prettiger de ervaring voor de kandidaat en des te groter de kans dat nieuw talent geen interesse verliest.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?