Minder afzetdaling MKB dan bij grote bedrijven

Verlies werkgelegenheid kent grote regionale verschillen.

De werkgelegenheid neemt in de periode 2009-2010 in totaal af met 6 procent, maar er zijn grote verschillen per regio. De afzet van het Nederlandse bedrijfsleven daalt in 2009 met 4,75 procent. De daling gaat harder bij grote bedrijven, omdat die meer afzetten in het buitenland. Dat blijkt uit een rapportage van onderzoeksinstituut EIM.

In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is het verlies van werkgelegenheid het sterkst met respectievelijk 6,5, 6,75 en 7 procent. In de oostelijke en noordelijke provincies is het werkgelegenheidsverlies geringer dan landelijk. In de Friesland, Drenthe en Utrecht is het verlies van werkgelegenheid het laagst met respectievelijk 5, 5,25 en 5,25 procent.

MKB gunstig voor werk
Doordat het grootbedrijf sterker op de export is georiënteerd dan het Midden- en kleinbedrijf (MKB), is de afzetdaling van grote bedrijven met 5 procent duidelijk groter dan de afzetdaling van 4,25 procent bij het MKB.

Dat pakt gunstig uit voor de noordelijke en oostelijke provincies. Deze zijn sterker op het MKB georiënteerd, waardoor daar minder afzetdaling is en daardoor minder verlies aan werkgelegenheid.

Gevolgen voor regio’s
De crisis treft niet alle sectoren even hard. Zo neemt de afzet van de metaalindustrie en chemie in Nederland in 2009 sterk af met respectievelijk 19,25 procent en 15,5 procent. Bedrijven in deze sector zijn vooral te vinden in de zuidelijke provincies. Daardoor is het werkgelegenheidsverlies groot in het zuiden.

Een sterkere oriëntatie op binnenlandse economische activiteiten (Friesland en Drenthe) of op sectoren die het nog relatief goed doen zoals de voedingsmiddelenindustrie (Friesland) en zakelijke dienstverlening (Utrecht), maakt dat de noordelijke en oostelijke provincies minder getroffen worden door de economische crisis dan de zuidelijke provincies.

Horeca heeft het zwaar
Andere sectoren die sterk getroffen worden door de economische crisis, zijn de transportsector met een afzetdaling van 11 procent en de horecasector met 8,25 procent in 2009. Omdat veel bedrijven bezuinigen op etentjes, congressen en besprekingen buiten de deur, worden veel hotels in het westen getroffen die zich voornamelijk richten op de zakelijke markt.

In de bouwsector zijn de gevolgen in 2009 nog relatief beperkt. Pas aan het einde van 2009 en vooral in 2010 zal hier de grote afzetdaling intreden en daarmee de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Prijsdruk zakelijke dienstverlening
Binnen de zakelijke dienstverlening zijn er grote verschillen. Zo neemt de uitzendmarkt dit jaar met 25 procent af en zien de marketingbureaus eveneens een scherpe afzetdaling.

In veel andere delen van de zakelijke dienstverlening is de afzetdaling nog relatief beperkt, maar is er een grote prijsdruk. Bedrijven proberen te bezuinigen op de kosten van inkoop van zakelijke dienstverlening, zoals hun accountant of consultant.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?