Lonen stijgen een stuk minder in de marktsector sinds coronacrisis

De gemiddelde loonsverhoging in cao’s bij bedrijven in de marktsector, is met +1,8 procent bescheiden te noemen. Door de coronacrisis verkeren bedrijven in onzekerheid over de toekomst en dat heeft zijn weerslag op de loonafspraken. Werknemers in de zorg en het onderwijs hebben nu eens geluk: daar stijgen de cao-lonen nog wel met gemiddeld 3,5 procent sinds de crisis.

De gemiddelde loonafspraak bedroeg in mei 2,6 procent, maar daar zitten dus aanzienlijke sectorale verschillen tussen. Dit meldt AWVN, arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers. AWVN verwacht dat in de marktsector de loonafspraken verder zullen dalen. Dit beeld kan wel veranderen als er meer cao’s worden afgesloten.

Veel minder cao’s afgesloten
Op dit ogenblik ligt het cao-overleg in de meeste bedrijven en bedrijfstakken stil. April, mei en juni zijn normaal gesproken drukke cao-maanden met vele tientallen nieuwe cao’s. Maar in de afgelopen maand werden slechts 9 cao-akkoorden gesloten, normaal zijn dat in mei ruim 40 akkoorden. Tot dusver werden in heel 2020 94 cao’s gesloten. In een normaal jaar is dat tot en met mei het dubbele aantal.

De gemiddelde loonstijging van 2,6 procent ligt onder de 2,9 procent van de loonafspraken in 2020 en ook onder het gemiddelde van 2019 (2,8 procent). De hoogste gemiddelde loonafspraken in cao’s waren in december 2019: toen werd nog een loonstijging van gemiddeld 3,2 procent afgesproken.

Onzekerheid over toekomst door corona
De scherpe daling in de loonafspraken bij de bedrijven – van ruim 3 procent voor de crisis naar 1,8 procent sinds de crisis – komt door de onzekerheid die de coronacrisis meebrengt over de economische positie van het bedrijf of de bedrijfstak, stelt AWVN.

Dat er toch relatief hoge loonafspraken zijn gemaakt in recente overheids-cao’s (+3,5 procent), komt omdat daar nog vóór de coronacrisis al begrotingsafspraken over zijn gemaakt. Want vorig jaar is besloten dat mensen die in vitale sectoren werken als de zorg en onderwijs, een forse salarisverhoging zouden krijgen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?