Krimp door bezuinigingen van consument en kabinet
In vergelijking met het tweede kwartaal 2011, kromp de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent. Onze buurlanden hebben nog wel groei, maar in Nederland bezuinigt het kabinet fors en houden consumenten de hand meer op de knip.
De kwartaalkrimp blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens de statistici is het voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009, dat de economie van kwartaal op kwartaal weer krimpt.
Lagere bestedingen door huishoudens en de overheid
Huishoudens hebben in het derde kwartaal van 2011 ruim 1 procent minder besteed dan een jaar eerder. Vooral de aanschaf van nieuwe auto’s laat een scherpe daling zien. Ook de uitgaven aan kleding en schoenen waren lager. Verder gaven consumenten, mede door het slechte weer in juli en augustus, minder uit in de horeca.
Ook de uitgaven van de overheid daalden fors door algemene kostenbesparingen en minder banen. De bestedingen van de overheid aan de zorg namen nog wel toe. Toch daalden de uitgaven van de overheid licht in vergelijking met een jaar eerder.
Iets hogere export, groei investeringen
De export van goederen en diensten groeide met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is voor het tweede kwartaal op rij maar een bescheiden groeicijfer. In het derde kwartaal is 4,6 procent meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. Deze groei is vergelijkbaar met die in het tweede kwartaal. Vooral de investeringen in auto’s en machines waren hoger.
Ten opzichte van een jaar geleden is er een zeer bescheiden groei in de zakelijke dienstverlening. Onder meer de advies- ingenieurs- en architectenbureaus en de makelaars laten een krimp zien. De uitzendbranche groeide nog licht. De groei van de industriële productie was in het derde kwartaal bescheiden. Ook de bouwproductie groeide slechts licht.
Lage banengroei, minder vacatures
In het derde kwartaal van 2011 waren er 33 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2010. Dit is een stijging met 0,4 procent. De banengroei was het grootst in de handel, vervoer en horeca met 31 duizend banen. Ook in de zorg en de zakelijke dienstverlening groeide het aantal banen sterk. Vergeleken met een jaar geleden was de banenkrimp met 15 duizend het grootst bij de overheid, gevolgd door de industrie en de bouw.
Eind september 2011 stonden er 133 duizend vacatures open. Dat zijn er 4 duizend minder dan een kwartaal eerder. De lichte vacaturedaling is toe te schrijven aan particuliere bedrijven. De dynamiek op de arbeidsmarkt is nauwelijks veranderd.