Krapte op de arbeidsmarkt neemt nu snel toe

Bedrijven waar vacatures open staan, zullen merken dat de arbeidsmarkt krapper wordt. Waren er in het eerste kwartaal van 2016 nog 3,9 werklozen per vacature, dit jaar is dat verminderd naar 2,7 werklozen voor iedere openstaande functie.

 Het aantal werklozen per vacature geeft een indicatie van de spanning op de arbeidsmarkt. De spanning is groter naarmate er minder werklozen per openstaande vacature zijn. De arbeidsmarkt is dan krapper.

Regionaal zijn er wel grote verschillen. Zo staan in Groningen tegenover elke vacature de meeste werklozen, in Utrecht en Zeeland de minste. In alle provincies daalde het aantal werklozen per vacature, doordat het aantal vacatures toenam en tegelijkertijd het aantal werklozen afnam. Dat meldt het CBS op basis van recent gepubliceerde kwartaalcijfers over vacatures en werkloosheid.

Spanning loopt snel op
In het eerste kwartaal van 2017 was de arbeidsmarkt het krapst in Utrecht en Zeeland, met 1,8 werklozen per openstaande vacature. In heel Nederland waren dat er 2,7. De arbeidsmarkt was het ruimst in Groningen. Daar waren vier werklozen per openstaande vacature.

In het eerste kwartaal van 2008, kort voor de crisis, waren er nog 1,4 werklozen per vacature in Nederland. Zo krap als toen, is de arbeidsmarkt nu dus nog niet.

Meer vacatures, minder werkloosheid
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden er 189 duizend vacatures open in Nederland, 23 procent meer dan een jaar eerder. In alle provincies was er sprake van een toename. De ontwikkeling was het sterkst in Zeeland (+40 procent), gevolgd door Flevoland en Groningen.

De stijging van het aantal vacatures gaat in alle provincies gepaard met een daling van de werkloosheid. De werkloosheid daalt sinds begin 2014. In het eerste kwartaal van 2017 was de werkloosheid in Nederland 5,6 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 6,8 procent. De werkloosheid daalde met 1,9 procentpunt het meest in Friesland. Ook in Flevoland en Limburg daalde het werkloosheidspercentage sterker dan gemiddeld.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?