Kleine werkgevers mogen 2e ziektejaar collectief verzekeren

Er komt een vrijwillige collectieve verzekering voor kleine werkgevers waardoor ze voor zieke werknemers nog maar één jaar loon hoeven door te betalen. Ook zzp’ers kunnen hun loondoorbetaling bij ziekte collectief gaan verzekeren.

Dat heeft minister Asscher (SZW) vandaag bekend gemaakt.

Loondoorbetaling belemmering voor aannemen personeel
Werkgevers moeten nu allemaal volgens de Wet verbetering Poortwachter het loon van hun zieke werknemer twee jaar doorbetalen. Als zij in die tijd voldoende werk hebben gemaakt van de re-integratie van de werknemer, valt de werknemer na de periode van 2 jaar onder de verantwoordelijkheid van het UWV.

De loondoorbetalingsplicht is voor werkgevers een forse belemmering bij het aannemen van personeel. Vooral kleinere werkgevers zijn huiverig om hun personeelsbestand uit te breiden, uit vrees dat zij veel geld kwijt zijn aan zieke werknemers. Werkgeversorganisaties vragen al langere tijd om maatregelen van het kabinet om de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers te verlichten.

Voor bedrijven met maximaal 10 werknemers
Minister Asscher onderkent dat de loondoorbetaling bij ziekte een enorm probleem kan geven voor kleine bedrijven. Het kabinet gaat daarom een vrijwillige collectieve verzekering voor werkgevers met maximaal 10 werknemers instellen, waarmee zij het tweede ziektejaar verzekeren. Het tweede jaar loon wordt door het UWV betaald.

Werkgevers die meedoen aan de collectieve verzekering gaan premie betalen; de overheid stort jaarlijks 20 miljoen euro in de verzekering, zodat de premies niet te hoog uitpakken. Kleine werkgevers die niet meedoen met de collectieve verzekering, moeten wel twee jaar loon bij ziekte blijven doorbetalen.

Ook collectieve verzekering zzp’ers
Veel zzp’ers hebben geen verzekering voor arbeidsongeschiktheid omdat de kosten ervan enorm kunnen oplopen. Daarom maakt het kabinet het ook mogelijk voor zelfstandig ondernemers om zich collectief te verzekeren. Gevolg kan zijn dat het duurder wordt om een zzp’er in te huren, omdat de kosten voor de verzekering mogelijk in het uurtarief worden verwerkt.

Werkgevers: 'Oplossing loondoorbetalingsplicht luistert nauw'
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief dat het kabinet de twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte van werknemers wil verkorten. De werkgeversorganisaties benadrukken wel dat de vormgeving nauw luistert, want 'het verleden heeft geleerd dat collectieve oplossingen leiden tot een hoger ziekteverzuim'.

Een oplossing moet bovendien voor alle bedrijven gelden en moet ook gaan over het beperken van de re-integratieverplichtingen die werkgevers met zieke werknemers hebben, vinden de werkgevers.

Vakbonden: dit lost het echte probleem niet op
Dit kabinetsplan gaat het werkelijke probleem van de slechte herintreding van zieke werknemers niet oplossen, melden de vakbonden. Kleine werkgevers hebben volgens hen vooral problemen met de taken om een zieke werknemer binnen twee jaar te laten herintreden.

'Als er kleine werkgevers waren die als gevolg van de kosten van de loondoorbetalingsverplichting geen nieuwe mensen meer wilden aannemen, zou deze regeling hen misschien helpen', stelt vakbond CNV. 'Maar die groep werkgevers is heel klein'. De bonden wijzen de falende herintreding van zieke werknemers aan als oorzaak waardoor de kosten voor werkgevers onnodig oplopen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?