Kleine handicap geen bezwaar?

Werkgevers en werknemers hebben vandaag afgesproken in de Stichting van de Arbeid dat zij meer moeite zullen doen om "werknemers met een kleine handicap" in dienst te nemen of aan het werk te houden. Eh, wat is dat eigenlijk een kleine handicap? Volgens de vergaderaars in onze natte polder gaat het om werknemers "die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard". Duidelijk toch? Werkgevers en werknemers hebben gekeken naar de keuringscriteria uit de WIA (de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen; de opvolger van de WAO). Het gaat om de groep zieke werknemers die na een medische keuring niet arbeidsongeschikt genoeg is om een WIA-uitkering te ontvangen. Volgens de lijsten van UWV-artsen zijn deze werknemers theoretisch nog in staat om minimaal 65% van het oorspronkelijke inkomen te verdienen. De ervaring leert dat mensen die weliswaar geen recht hebben op een WIA-uitkering en bij hun werkgever in dienst blijven, na verloop van tijd veelal toch uit het bedrijf verdwijnen. Doorgaans krijgt de werkgever hiervan de schuld. Maar de gezondheid die UWV gedeeltelijk arbeidsgeschikten met wiskundige nauwkeurigheid toeschrijft, blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Tot teleurstelling van werknemer èn werkgever. De goede voornemens van de sociale partners lossen dit probleem helaas niet zo maar op.

Niet meer dan 35%Werkgevers en werknemers hebben vandaag afgesproken in de Stichting van de Arbeid dat zij meer moeite zullen doen om "werknemers met een kleine handicap" in dienst te nemen of aan het werk te houden.
Eh, wat is dat eigenlijk een kleine handicap? Volgens de vergaderaars in onze natte polder gaat het om werknemers "die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard".
Duidelijk toch?

Werkgevers en werknemers hebben gekeken naar de keuringscriteria uit de WIA (de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen; de opvolger van de WAO). Het gaat om de groep zieke werknemers die na een medische keuring niet arbeidsongeschikt genoeg is om een WIA-uitkering te ontvangen. Volgens de lijsten van UWV-artsen zijn deze werknemers theoretisch nog in staat om minimaal 65% van het oorspronkelijke inkomen te verdienen.

De ervaring leert dat mensen die weliswaar geen recht hebben op een WIA-uitkering en bij hun werkgever in dienst blijven, na verloop van tijd veelal toch uit het bedrijf verdwijnen. Doorgaans krijgt de werkgever hiervan de schuld.
Maar de gezondheid die UWV gedeeltelijk arbeidsgeschikten met wiskundige nauwkeurigheid toeschrijft, blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Tot teleurstelling van werknemer èn werkgever. De goede voornemens van de sociale partners lossen dit probleem helaas niet zo maar op.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?