Kinderen vinden wel werk, maar hoe zit het met jezelf?

Welke opleiding moet je kind volgen om later een goede baan te krijgen? Terwijl ouders zomaar bereid zijn enkele honderden euro’s uit te geven voor een antwoord op die vraag, zouden ze dat geld beter kunnen spenderen aan arbeidsmarktadvies voor henzelf.

Dat stelt Geert-Jan Waasdorp, vader van 2 kinderen en directeur van de Intelligence Group, in een interessant artikel over de arbeidsmarktkansen van kinderen en hun ouders.
Terwijl het met de toekomst van kinderen meestal wel goed komt (waarbij willen en kunnen belangrijker is dan intelligentie), zou de generatie veertigers van nu vaker in de spiegel moeten kijken om hun arbeidsmarktwaarde voor de komende twintig jaar te heroverwegen.

Veertiger vraagt geen arbeidsmarktadvies
Voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van hun kinderen, heeft Waasdorp goed nieuws: jonge mensen zijn schaars. Jeugdwerkloosheid is in Nederland de afgelopen jaren nooit een echt probleem geweest. De zorgen over de toekomst op de arbeidsmarkt gaat niet om onze kinderen, maar eerder over onszelf.

Want ervaren werknemers blijken nauwelijks of niet bereid om te investeren in een eigen arbeidsmarktadvies. Ze weten niet hoe zij hun eigen toekomstige kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Of hoe ze goed gebruik kunnen maken van de opleidingsbudgetten die werkgevers aanbieden. Terwijl veertigers nog zo'n 20 jaar mee moeten op de arbeidsmarkt, die zich bovendien tegen hen keert terwijl ze ouder worden.

Algemene Periodieke Loopbaankeuring
Waasdorp ondersteunt het idee dat minister Asscher al heeft geopperd voor een Algemene Periodieke Loopbaankeuring. Daarmee houd je continu zicht op je eigen positie op de arbeidsmarkt en kun je inspelen op een aantal van de belangrijkste arbeidsmarkttrends.

Zo moeten oudere werknemers bijvoorbeeld gaan wennen aan meer flexibiliteit. Dat is vaak moeilijk vanwege hun vele verplichtingen en verantwoordelijkheden voor een gezin. Maar door aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt worden de risico’s kleiner.

Wordt actief, courant en zelfverzekerd
Want wie courant is op de arbeidsmarkt, kan zelfverzekerd zijn werk doen. Daarom moeten werknemers hun opleidingsbudget gebruiken voor traingen die waarde toevoegen aan hun CV. Dat is dan meteen een goede gelegenheid om dat CV weer eens goed op te poetsen, want daar denken oudere werknemers bijna nooit meer aan.

Het mooiste is, als daaruit blijkt dat je gretig bent om nieuwe ontwikkelingen toe te passen. Want het zijn nu nog vaak de jongeren in de organisatie die als eerste veranderingen omarmen, nieuwe software proberen of experimenteren met nieuwe werkmethodes. Maar dat hoeft niet zo te blijven, wanneer je een afwachtende houding weet om te buigen naar een een werkinstelling die je een voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

MIS NIKS MEER: Alle HR-tools en modellen bij elkaar

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?