Kennismigrant of spion?

Buitenlandse inlichtingendiensten zijn actief in Nederland en hebben ook belangstelling voor het bedrijfsleven. Die waarschuwing laat de AIVD horen in enkele brochures waarin de Nederlandse inlichtingendienst voorlichting geeft over de werkwijze van haar buitenlandse collega's. In de brochures maakt de AIVD duidelijk dat spionage niet begint bij James Bond, en niet ophoudt bij mannen in lange regenjassen. Economische en technisch wetenschappelijke informatie Er zijn vele vormen van spionage. Zo'n vorm waarvan heel wat Nederlandse werkgevers het slachtoffer kunnen worden, is het verzamelen van economische en technisch wetenschappelijke informatie. "Dit doen landen om hun eigen economische en technologische achterstand in te halen of om hun concurrentiepositie te bevorderen. De internationale concurrentiepositie van Nederland wordt aangetast als kennis en technologieën weglekken die in ons land ontwikkeld en gefinancierd zijn", aldus de AIVD in de brochure Spionage in Nederland. Vooral grote internationale aanbestedingsprocedures en baanbrekende technologieën hebben de belangstelling van buitenlandse spionnen. China Opvallend daarbij is overigens dat de AIVD nadrukkelijk China noemt. "Veel Chinese studenten of wetenschappers studeren of werken tijdelijk in westerse landen. Veel van hen doen mee aan het officiële Chinese overheidsprogramma voor kennisintensivering. Maar dat is soms slechts een dekmantel om informatie te achterhalen en door te sturen." Verdachte sollicitaties Om het herkennen van spionage te vergemakkelijken, geeft de AIVD tips. Bijvoorbeeld voor het herkennen van "verdachte sollicitaties, studenten en stageverzoeken". "Indicatoren zijn: - de sollicitant komt van een organisatie die aan de staat gelieerd is - de sollicitant komt van een bedrijf of land met een autoritair regime - het werk heeft een min of meer vertrouwelijk karakter - het werk geldt slechts voor een paar jaar en de salariswensen zijn beperkt." Probeer met zo'n lijstje als werkgever maar eens een onderscheid te maken tussen kwaadwillende spionnen en gewilde kennismigranten. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Spionage in NederlandBuitenlandse inlichtingendiensten zijn actief in Nederland en hebben ook belangstelling voor het bedrijfsleven. Die waarschuwing laat de AIVD horen in enkele brochures waarin de Nederlandse inlichtingendienst voorlichting geeft over de werkwijze van haar buitenlandse collega's.

In de brochures maakt de AIVD duidelijk dat spionage niet begint bij James Bond, en niet ophoudt bij mannen in lange regenjassen.

Economische en technisch wetenschappelijke informatie
Er zijn vele vormen van spionage. Zo'n vorm waarvan heel wat Nederlandse werkgevers het slachtoffer kunnen worden, is het verzamelen van economische en technisch wetenschappelijke informatie.
"Dit doen landen om hun eigen economische en technologische achterstand in te halen of om hun concurrentiepositie te bevorderen. De internationale concurrentiepositie van Nederland wordt aangetast als kennis en technologieën weglekken die in ons land ontwikkeld en gefinancierd zijn", aldus de AIVD in de brochure Spionage in Nederland.
Vooral grote internationale aanbestedingsprocedures en baanbrekende technologieën hebben de belangstelling van buitenlandse spionnen.

China
Opvallend daarbij is overigens dat de AIVD nadrukkelijk China noemt. "Veel Chinese studenten of wetenschappers studeren of werken tijdelijk in westerse landen. Veel van hen doen mee aan het officiële Chinese overheidsprogramma voor kennisintensivering. Maar dat is soms slechts een dekmantel om informatie te achterhalen en door te sturen."

Verdachte sollicitaties
Om het herkennen van spionage te vergemakkelijken, geeft de AIVD tips. Bijvoorbeeld voor het herkennen van "verdachte sollicitaties, studenten en stageverzoeken".

"Indicatoren zijn:
- de sollicitant komt van een organisatie die aan de staat gelieerd is
- de sollicitant komt van een bedrijf of land met een autoritair regime
- het werk heeft een min of meer vertrouwelijk karakter
- het werk geldt slechts voor een paar jaar en de salariswensen zijn beperkt."

Probeer met zo'n lijstje als werkgever maar eens een onderscheid te maken tussen kwaadwillende spionnen en gewilde kennismigranten.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?