Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt, dan publiceert het UWV haar nieuwe ontslaginstructie niet in de Staatscourant.
Het UWV is van plan de ontslaginstructie te wijzigen, omdat de uitkeringsinstantie steeds vaker ontslagverzoeken krijgt waarbij vast personeel vervangen wordt door flexibel personeel zoals zelfstandigen en uitzendkrachten. Elke vestiging van het UWV ging daar tot nu toe verschillend mee om. De nieuwe beleidsregel zou daar één lijn in moeten aanbrengen.
Gedoogpartner PVV verzet zich net als de oppositiepartijen PvdA en SP hevig tegen de instructie. Daarmee zou immers het inruilen van vast personeel door flexwerkers verder worden gelegitimeerd, en dat holt het ontslagrecht uit. Ook de grote vakcentrales FNV, CNV en MHP denken daar zo over. GroenLinks steunde de motie ook: de oppositiepartij wil het ontslagstelsel graag veranderen, maar niet 'via de achterdeur', aldus Tweede Kamerlid Klaver.
Verantwoordelijk minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukte in het debat van 22 juni dat het niet de bedoeling is het ontslagrecht te veranderen. De nieuwe instructie is alleen bedoeld om de werkwijze van het UWV transparanter te maken, aldus Kamp. Mocht de motie van PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar toch worden aangenomen, dan wil hij in de nieuwe uitvoeringsinstructie nadrukkelijk formuleren dat het geen verruiming van het Ontslagbesluit betekent.
|