Kabinet haalt belemmeringen weg voor Oekraïense werknemers

Vanaf 1 april 2022 is voor werknemers uit Oekraïne geen tewerkstellingsvergunning meer nodig. Daarmee wordt de grootste belemmering weggehaald om werknemers uit het door oorlog getroffen land aan werk te helpen. Zij hebben daarbij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als Nederlandse werknemers. Het kabinet roept werkgevers op om de Oekraïners een ‘warm welkom’ te geven.

Veel vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in de directe buurlanden. Als zij (daarna) naar ons land reizen, worden zij hier opgevangen. De overheid werkt daarvoor samen met maatschappelijke partners. De praktische regels voor hulp aan gevluchte Oekraïners vindt u hier online.

Vanaf 1 april geen TWV meer nodig
Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben Oekraïners al beperkt toegang tot de arbeidsmarkt. Wel heeft de werkgever nu nog een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Het ministerie van SZW gaat nu snel de toegang tot de arbeidsmarkt voor Oekraïners tijdelijk verruimen, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt met een vrijstelling op de plicht om een tewerkstellingsvergunning te regelen. Een spoedwet hiervoor is naar de Raad van State gestuurd.

Het kabinet kijkt ook naar de toegang tot kinderopvang en mogelijke knelpunten die hierbij spelen. Werkgevers moeten de Oekraïense werknemers wel blijven melden. Het kabinet wil de vrijstelling op 1 april 2022 in werking laten treden, met terugwerkende kracht vanaf 4 maart 2022

Zelfde rechten en arbeidsvoorwaarden
Veel potentiële Oekraïense werknemers zijn relatief hoog opgeleid en spreken Engels. Dat maakt hen aantrekkelijk voor werkgevers die vacatures ingevuld willen krijgen. De Oekraïners zijn vaak zeer gemotiveerd om hier geld te verdienen, ook om daarmee achterblijvers in hun eigen land te helpen.

Als zij hier aan het werk gaan, hebben zij recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als lokale werknemers. Ze moeten dus minimaal het gebruikelijke minimumloon verdienen en mogen het zelfde aantal uren werken als de inwoners van ons land. Ook bouwen ze pensioen op volgens de hier geldende regels. De website Refugee Help geeft Oekraïense vluchtelingen (ook in eigen taal) een overzicht van alle rechten en plichten. Daar vinden zij ook advies over praktische zaken die geregeld moeten worden.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?