Jonge allochtoon verliest vaker werk door crisis
Door de economische crisis verliezen vooral allochtone werknemers hun baan. De werkloosheid loopt dan ook sterk op onder allochtone jongeren. Maar er is ook beter nieuws: veel allochtone leerlingen stromen door naar de hoogst mogelijke vervolgopleiding.
De afgelopen jaren, toen het nog goed ging met de economie, nam de werkloosheid onder allochtone Nederlanders sterk af. Maar nu het slechter gaat, verliezen veel allochtonen weer hun baan, meldt het
CBS.
In 2009 was 11 procent van de niet-westerse allochtonen werkloos. Daarmee zijn zij bijna drie keer zo vaak werkloos als autochtonen. Onder autochtonen was de werkloosheid 4,0 procent. In 2008 was 9,0 procent van de niet-westerse allochtonen werkloos. Onder de autochtonen was dit 3,2 procent. Ook toen waren niet-westerse allochtonen dus drie maal zo vaak werkloos als autochtonen.
Jongeren zonder werk
Vooral jonge niet-westerse allochtonen worden getroffen door de oplopende werkloosheid. In 2009 was 20,5 procent werkloos, een jaar eerder was dit nog 16,8 procent. Ook in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar nam de werkloosheid bij de niet-westerse allochtonen flink toe en kwam uit op 9,5 procent.
Ook onder de autochtone bevolking steeg in 2009 vooral de werkloosheid onder jongeren. Deze bereikte een niveau van 9,6 procent. In de andere leeftijdsgroepen nam de werkloosheid slechts licht toe.
Jonge allochtoon stroomt door
In 2009 gingen ruim 9 duizend vmbo-ers, die een jaar eerder hun diploma gemengde of theoretische leerweg hadden behaald, naar de havo. Allochtone leerlingen gaan volgens het CBS na het behalen van hun diploma vaker naar de havo dan autochtone leerlingen. Dat geldt vooral voor leerlingen van Turkse en Marokkaanse herkomst.
Allochtone leerlingen die de overstap maken van de havo naar het vwo zijn vooral leerlingen afkomstig uit Turkije of de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit past in het beeld dat allochtonen in het voortgezet onderwijs, als ze een diploma halen, kiezen voor de hoogst mogelijke vervolgopleiding.