In MKB is meer dan derde van de arbeidscontracten tijdelijk

Het percentage tijdelijke arbeidscontracten in het MKB is het afgelopen kwartaal de grens van 33,3% gepasseerd. Daarmee werkt nu meer dan een derde van de MKB-werknemers met een arbeidsovereenkomst op tijdelijke basis.

Dit blijkt uit de Van Spaendonck MKB Banenmonitor over het derde kwartaal van 2015, waarbij de salaris-data van 725.000 werknemers in het Nederlandse MKB zijn geanalyseerd.

Snelle stijging tijdelijke contracten
Het aandeel contracten voor bepaalde tijd is het afgelopen jaar harder gestegen dan op basis van de historische gegevens verwacht zou mogen worden. De tijdelijke contracten namen namelijk toe van 29% naar 34% in de afgelopen 12 maanden en dat is een duidelijke trendbreuk.

In de periode van 2010 tot 2013 nam elk jaar het percentage contracten voor bepaalde tijd slechts langzaam toe. Er was sprake van een seizoenspatroon, waarbij in de zomer het aandeel bepaalde tijd contracten tijdelijk toeneemt, veroorzaakt door vakantiekrachten en seizoenarbeiders. Tot dat jaar nam in de herfstperiode het aantal tijdelijke arbeidscontracten dan weer iets af. In de herfst van 2014 was die afname niet te constateren, zoals in eerdere jaren als normaal werd gezien.

Verschillen tussen branches
In alle branches is het percentage contracten voor bepaalde tijd de afgelopen 5 jaar langzaam is gestegen. Er zijn verschillen te constateren tussen branches. Typische branches waarin het percentage contracten voor bepaalde tijd altijd al hoog is, zoals de tuinbouw (open teelten, bijna 70% in de zomer van 2015), de horeca (45%) en het levensmiddelenbedrijf (ruim 40%).

Vooral in de tuinbouw is een seizoenspatroon zichtbaar, waarbij het percentage contracten voor bepaalde tijd in de zomermaanden verdubbelt. Branches waarin het aandeel contracten voor bepaalde tijd bijna de helft van het landelijk gemiddelde is zijn de metalelektro (15%), het technisch installatiebedrijf en de bouw (beide 16%).

OPLETPUNTEN TIJDELIJKE ARBEIDSCONTRACTEN

  • Werkgevers moeten beter op de werkomstandigheden van tijdelijk personeel letten. Want ten gevolge van Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) moeten zij fors meer premie afdragen als tijdelijke werknemers aan het eind van hun dienstverband de Ziektewet instromen.
  • Door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zijn er beperkingen aan de proeftijd en het concurrentiebeding in tijdelijke contracten.
  • De WWZ regelt ook dat tijdelijke contracten uiterlijk een maand voor de einddatum moeten worden aangezegd.
  • Nul-urencontracten zijn niet meer onbeperkt mogelijk.

MEER WETEN? Kijk op HR Tools & Extra’s voor meer informatie


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?