Hoogopgeleiden willen leuke baan en goed salaris
Niet alleen een goed salaris, maar vooral een boeiende functie kan hoogopgeleiden verleiden om op een vacature te reageren. De mogelijkheid tot thuiswerken is de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.
Dat zijn enkele bevindingen van het
Intermediair Imago Onderzoek, naar actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onder ruim 4300 hoogopgeleiden.
Van baan veranderen
Bijna de helft (46 procent) van de hoogopgeleide werknemers ziet de huidige arbeidsmarkt als (zeer) ongunstig en slechts 11 procent als (zeer) gunstig. Wel verwacht 61 procent binnenkort weer een (veel) gunstigere arbeidsmarkt dan de huidige. Een dergelijk percentage is sinds 2006 niet meer gemeten. Mannen zijn met 67 procent duidelijk positiever dan vrouwen (55 procent).
Ook zegt 15 procent van de hoogopgeleiden binnen nu en een half jaar van werkgever te willen veranderen. Dat is het hoogste percentage sinds 2005. Onder vrouwen ligt dat percentage op 17 procent en onder allochtonen zelfs op 18 procent.
Top 5 secundaire arbeidsvoorwaarden
De hoogopgeleide werknemer noemt de mogelijkheid tot thuiswerken als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Vrouwen hechten meer dan mannen aan de mogelijkheid tot thuis- en parttime werken. Ook zien vrouwen meer in een tegemoetkoming voor trainingen en cursussen.
Een auto van de zaak is voor mannen weer belangrijker. Hbo`ers vinden de 13de maand de allerbelangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.
De
Top 5 secundaire arbeidsvoorwaarden van hoogopgeleiden ziet er als volgt uit:
1. Mogelijkheid om thuis te werken (47,2 procent)
2. 13e maand (43,5 procent)
3. Tegemoetkoming trainingen/cursussen (36 procent)
4. Extra vakantiedagen (33,7 procent)
5. Mogelijkheid voor parttime werken (30,4 procent)
Zeven pijlers van werkgeversimago
Om voldoende hooggekwalificeerd personeel te werven, doen werkgevers er goed aan om aan hun werkgeversimago te werken. Maar wat zijn de belangrijkste pijlers van het werkgeversimago? Uit het Intermediair Imago Onderzoek blijken de volgende voorkeuren die voor hoogopgeleiden het werkgeversimago bepalen:
1. Interessante functies (95 procent)
2. Goede primaire arbeidsvoorwaarden (92 procent)
3. Aansprekende bedrijfscultuur (90 procent)
4. Goede doorgroeimogelijkheden (84 procent)
5. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden (83 procent)
6. Aansprekende producten en diensten (78 procent)
7. Goede loopbaanbegeleiding (73 procent)
Doorgoeimogelijkheden en bedrijfscultuur
Hoe meer werkervaring, hoe meer belang hoogopgeleiden hechten aan goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor wo`ers wegen functie-inhoudelijke aspecten als interessante functies, goede doorgroeimogelijkheden, aansprekende producten en diensten zwaarder. Hbo`ers hechten relatief gezien meer aan materiële imagoaspecten als goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Allochtonen (89 procent) vinden een werkgever met goede doorgroeimogelijkheden belangrijker dan autochtonen (89 tegen 83 procent). Vrouwen hechten bovengemiddeld aan een aansprekende bedrijfscultuur (93 procent).
Gelukkig, met een leuke baan
Over vijf jaar wil de hoogopgeleide werknmeer een leuke uitdagende baan hebben (73 procent), gelukkig blijven (71 procent), intellectueel gegroeid zijn (47 procent), een gezin hebben (34 procent) en leiding geven (25 procent).