Helft sollicitaties verloopt via smartphone | vacaturesite belangrijker

Het eigen netwerk is nog steeds de meest effectieve manier om een nieuwe baan te vinden. Een vijfde van de Nederlanders die dit jaar van baan wisselde, vond in het afgelopen jaar via bekenden werk. Maar het belang van vacaturesites neemt toe. De helft van de sollicitaties wordt nu via de smartphone verzonden.

Een vijfde (21%) van de Nederlanders die van baan wisselden, vond in 2019 een baan via hun eigen netwerk. Dit is 2% minder dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group dat jaarlijks onder zo’n 15.000 respondenten wordt gehouden.

Starters vinden vaak een baan via opleiding
In 2019 wisselde een kwart van baan, waarvan 11% intern en 15% bij een andere werkgever. Aan de 2.476 respondenten die de laatste twaalf maanden bij een nieuwe werkgever aan de slag zijn gegaan, werd gevraagd via welk kanaal ze bij de nieuwe baan terecht zijn gekomen.

Voor starters blijkt hun school of de universiteit een goede manier om een baan te vinden. 6% van de starters vond in het afgelopen jaar via een onderwijsinstelling werk. Het meest succesvol zijn wo’ers, maar liefst 12% vond via de universiteit een baan.

Vaker een baan via vacaturesites
Vacaturesites zijn steeds effectiever om een baan te vinden. In 2019 vond bijna 1 op de 5 Nederlanders via een vacaturesite een nieuwe baan. Dit is meer dan een jaar eerder, toen kwam 16% van de Nederlandse beroepsbevolking via een vacaturesite aan een baan.

Het eigen netwerk is nog steeds het meest effectieve en succesvolle kanaal om een baan te vinden. Maar in de huidige arbeidsmarkt met veel vacatures, zien we een “transitie van netwerk naar de inzet van vacaturesites,” aldus Gijs de Haas van Dorsser van Intelligence Group. Indeed is de meest populaire vacaturesite van Nederland en werd de afgelopen jaren steeds vaker gebruikt in de zoektocht naar een baan.

Minder banen via uitzendbureaus
Uitzendbureaus zijn minder effectief geworden om een baan te vinden. Een kleiner aantal werkzoekenden in 2019 dan 2018 vond via deze manier nieuw werk: respectievelijk 9% en 10%.

Maar uitzendbureaus spelen wel een belangrijke rol bij het vinden van een baan voor praktisch- en middelbaar opgeleiden. Zij vinden vaker via het uitzendbureau een baan dan hoger opgeleiden. 14% van de vmbo’ers zegt via het uitzendbureau aan een baan te zijn gekomen, ten opzichte van 6% van de wo’ers.

Sollicitatie apps vaker gebruikt
Uit recent onderzoek van Appcast bleek dat al bijna de helft van de sollicitaties via de mobiel gaat. Het gebruik van sollicitatie apps staat nog in de kinderschoenen, maar ze nemen wel toe in effectiviteit. Steeds meer mensen vonden via zo’n app een baan. In 2017 was dit nog maar 1% en dit steeg in 2018 naar 2% en in 2019 naar 3%.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?