FNV Bouw blijft strijden voor hogere kilometervergoeding

Werknemers in de bouw moeten wel met de auto.

Vakbond FNV Bouw vindt de onbelaste kilometervergoeding van 19 cent ontoereikend om de werkelijk gemaakte reiskosten te dekken. De onbelaste kilometervergoeding is al jaren 19 cent, terwijl de benzineprijzen en overige autokosten alsmaar stijgen. FNV Bouw wil daarom dat het kabinet de onbelaste kilometervergoeding verhoogt. Daarnaast zal de bond ook aan de cao-tafel onderhandelen over de hoogte van de reiskostenvergoeding.

Staatssecretaris de Jager van Financiën heeft in antwoord op Kamervragen gesteld dat hij de onbelaste kilometervergoeding niet wil verhogen. De Jager vindt de huidige kilometervergoeding wèl toereikend. Bovendien zou een verhoging mensen maar stimuleren om meer kilometers te maken dan nodig zijn.

Maar FNV Bouw heeft onderzoek laten doen waaruit zou blijken dat voor acht van de tien leden het openbaar vervoer geen optie is. Vanwege onregelmatige werktijden, wisselende werkplekken en materiaalvervoer is de auto het enige alternatief. Verder zegt 85 procent van de ondervraagden dat de kilometervergoeding niet toereikend is om de werkelijke reiskosten te dekken.

Regeling voor de bouw
De vakbond wil geen algehele verhoging van de belastingvrije kilometervergoeding, maar alleen een regeling voor mensen die niet met het openbaar vervoer naar hun werk kunnen.

FNV Bouw blijft daarvoor actie voeren en zet in op verhoging van de ‘onbelaste voet’ voor werknemers in de bouwnijverheid. Verder gaat de bond in de CAO-onderhandelingen een hogere reiskostenvergoeding bedingen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 463 exclusieve vakartikelen en 312 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?